Hubungan Rusia dan Republik Czech tegang. foto Agensi

MOSCOW – Rusia mengusir 20 diplomat dari Republik Czech pada hari Ahad.

Tindakan itu dibuat selepas 18 orang diplomatnya diusir dari republik itu pada hari Sabtu.

Kedua-dua terlibat dalam konfrontasi selepas Czech menuduh perisik Rusia melakukan keracunan agen saraf di Britain pada tahun 2018, selepas terbabit dalam letupan di depot peluru pada tahun 2014 yang membunuh dua orang.

Moscow telah memberi tempoh sehari kepada diplomat Czech untuk meninggalkan negara itu sementara Republik Czech memberi masa 72 jam kepada diplomat Rusia.

Republik Czech berkata, ia telah memberitahu sekutu Nato dan Kesatuan Eropah bahawa Prague mengesyaki Rusia yang menyebabkan letupan depot.

Menteri Luar EU, akan membincangkannya dalam pertemuan pada hari Isnin.

Kementerian Luar Negeri Rusia menyebut keputusan republik itu “belum pernah terjadi sebelumnya” dan ia adalah “tindakan bermusuhan”.

Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) memuji tindak balas tegas Prague terhadap “tindakan subversif Rusia di tanahair Czech”.

Pertikaian ini adalah yang terbesar antara Prague dan Moscow sejak akhir dekad penguasaan Soviet di Eropah timur pada tahun 1989.

Ini juga menambah ketegangan antara Rusia dan Barat secara umum, yang sebahagiannya disebabkan oleh penempatan ketenteraan Rusia di sempadan Barat dan di Crimea, yang ditambah oleh Moscow dari Ukraine pada tahun 2014, setelah peningkatan pertempuran antara pemerintah dan pro-Rusia tentera di timur Ukraine.

Rusia mengatakan tuduhan Prague tidak masuk akal kerana sebelum ini menyalahkan letupan di Vrbetice, 300km timur ibu kota, pada pemilik depot.

Itu menyebut pengusiran itu “lanjutan daripada serangkaian tindakan anti-Rusia yang dilakukan oleh Republik Czech dalam beberapa tahun kebelakangan ini”, menuduh Prague “berusaha untuk menyenangkan Amerika Syarikat dengan tindakan sekatan Washington baru-baru ini terhadap Moscow”.

Letupan itu menggegarkan depot simpanan peluru di sebuah hutan di Vrbětice di Republik Czech pada 16 Oktober 2014.

Tingkap di bangunan berdekatan diletupkan dan sekolah-sekolah terpaksa dipindahkan ketika kenderaan kecemasan bergegas ke tempat kejadian.

Mayat dua lelaki – berusia 56 dan 69 tahun – yang bekerja di lokasi ditemui lebih dari sebulan kemudian.

Letupan itu dianggap sebagai kemalangan.

Polis Czech telah mengenal pasti dua suspek yang berkaitan dengan letupan itu – Alexander Mishkin dan Anatoly Chepigov – yang juga dituduh terlibat dalam keracunan Salisbury pada tahun 2018.

Lelaki tersebut dikatakan Ruslan Tabarov dari Tajikistan dan Nicolaj Popa, seorang warga Moldova.

Gambar-gambar di pasport itu padan dengan gambar dua lelaki yang dituduh di Britain kerana meracun Salisbury.

Lelaki-lelaki itu telah menempah penginapan di Ostrava, berhampiran depot peluru pada 13 Oktober sehingga 17 Oktober 2014.

Letupan itu berlaku pada 16 Oktober dan hari itu pasangan itu menuju ke lapangan terbang Vienna untuk terbang ke Moscow. – MalaysiaGazette