Pemain Perak, Mohamad Izzudin Mohd Roslan (kanan) mengasak pemain lawan, Sukwon Jang (kiri) ketika menentang pasukan Melaka United pada saingan Liga Super Malaysia 2021 di Stadium Perak, malam tadi.

IPOH- Kegagalan menterjemahkan peluang untuk menghasilkan jaringan merupakan faktor utama Perak FC tumpas 0-1 kepada Melaka United FC dalam aksi Liga Super di Stadium Perak, semalam.

Penolong Jurulatih Perak FC Mohd Shahril Nizam Khalil berkata, barisan serangan pasukan yang diketuai penyerang naturalisasi negara, Guilherme De Paula gagal berfungsi dengan baik sekali gus menyumbang kepada kekalahan itu.

“Sebagai pemain De Paula perlu lebih efektif dalam menyerang atau memberi peluang (kepada rakan) untuk menjaringkan gol. Saya harap dia akan kembali menemui jaringan dalam perlawanan menentang Sabah di Kota Kinabalu selepas ini,” katanya ketika ditemui pada sidang media sejurus selesai perlawanan.

Dalam perlawanan semalam, gol tunggal Melaka dihasilkan oleh bekas pemain kebangsaan, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria pada minit ke-60.

Beliau berkata, kekalahan yang dilakar ini juga sememangnya memberi tekanan kepada skuad The Bos Gaurus untuk memperbaiki kedudukan liga yang semakin ke penghujung saingan pusingan pertama.

“Kekalahan ini memberi tekanan kepada pasukan Perak untuk meneruskan perjalanan selepas ini, kita perlu lebih usaha untuk mencari kemenangan dan penumpuan perlu diberikan dalam aspek permainan berpasukan,” katanya.

Sementara itu, pengendali Melaka United FC, Zainal Abidin Hassan berkata, para pemain terutama barisan pertahanan telah menunjukkan komitmen dan disiplin yang tinggi dalam memastikan kemenangan berjaya diterjemahkan oleh pasukannya.

“Terima kasih dengan tiga mata yang amat diperlukan. Saya tahu bukan senang datang ke Ipoh menentang Perak dan para pemain terutama barisan pertahanan telah menunjukkan disiplin yang sangat tinggi hingga wisel penamat,” katanya.

Selain itu, katanya, beliau berharap kemenangan tersebut akan terus meningkatkan moral para pemain untuk menghadapi perlawanan lain yang akan ditempuhi selepas ini.- BERNAMA