Gambar kanak-kanak yang diberi vape oleh bapanya tular di media sosial.

KUALA LUMPUR – Tindakan individu yang memberikan anak mereka dipercayai berusia dua tahun, menggunakan vape baru-baru ini diselar oleh Malaysian Vape Industri Advocacy (MVIA).

Presidennya, Rizani Zakaria berkata, tindakan tidak bertanggungjawab yang dilakukan individu itu menyebabkan masyarakat memandang serong kepada penggunaan vape walhal hanya segelintir yang berkelakuan buruk dan menyalahgunakannya.

Katanya, MVIA dan industri vape membantah penggunaaan vape dalam kalangan remaja dan juga kanak-kanak.

Disebabkan kejadian ini. MVIA akan memperjuangkan pengubalan undang-undang khusus berkaitan vape memandangkan pengguna vape juga perlu dididik berkaitan vape supaya mereka tidak menyalahgunakan produk ini..

”Jika perkara seperti ini berterusan ia akan memberikan reputasi buruk kepada penggunaan vape yang akan melumpuhkan industri yang bernilai RM2.27 bilion ini.

”Oleh itu, MVIA sekali lagi menggesa supaya kerajaan segera melaksanakan undang-undang khusus dan mengeluarkan peraturan berkaitan vape dan e-cecair agar perkara seperti ini dapat dibendung,” kata Rizani.

Baru-baru ini tular video berdurasi 12 saat yang menunjukkan tindakan seorang pemilik akaun Instagram memberikan anaknya, yang dipercayai berusia dua tahun, menghisap rokok elektronik.

Perkongsian itu mengundang padah apabila pemilik akaun itu dikesan polis.

Semalam, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual Wanita dan Kanak-Kanak (D11) Siti Kamsiah Hassan berkata, pemilik akaun Instagram itu kini sedang dikesan polis untuk siasatan lanjut. – MalaysiaGazette