Shamsul Shah Sulaiman memilih menceburi dunia keusahawanan apabila kilang tempatnya mencari rezeki ditutup kira-kira 10 tahun lalu.

KUALA LUMPUR – Bermula secara kecil-kecilan dengan hanya gerai murtabak di tepi jalan di Wangsa Melawati pada tahun 2012,  beliau telah memasang impian mengembangkan perniagaannya.

Tanpa pengalaman berniaga, Shamsul Shah Sulaiman memilih menceburi dunia keusahawanan apabila kilang tempatnya mencari rezeki ditutup kira-kira 10 tahun lalu.

Dengan semangat yang tinggi dan berbekalkan modal sebanyak RM90,000, anak jati Pulau Pinang ini membuka syarikat sendiri, Tishas Food Manufacturing Sdn. Bhd. bagi mengembangkan perniagaan yang diwarisi dari keluarganya di utara tanah air itu.

Beliau amat bertuah kerana dibantu isteri, Atika Ramli dan sama-sama membangunkan perniagaan yang kini mampu bertahan selama sembilan tahun.

Tishas Food Manufacturing kini telah mengeluarkan lebih 40 produk di bawah jenama Tishas.

Kini, syarikat melangkah ke satu tahap yang lebih tinggi iaitu menghasilkan produk rendah karbohidrat yang disasarkan menjadi produk pilihan nombor satu peminat roti prata di Malaysia dikenali sebagai Tishas Low Carb.

 

Shamsul Shah Sulaiman bersama isterinya, Atika Ramli bersama produk Tishah.

Pihaknya bekerjasama dengan dua jenama terkenal iaitu Dapur Kak Kek dan Asianketo untuk projek Tishas Low Carb ini.

Dapur Kak Kek diusahakan oleh pelakon terkenal, Catriona Ros dan Asianketo diterajui oleh Roslina, bekas pesakit kanser dan pengamal makanan rendah karbohidrat dan keto lebih dari lapan tahun.

Keunikan rasa lauk-pauk menggunakan rempah dan resepi asli citarasa ASEAN dari Dapur Kak Kek dan keprihatinan Asianketo dalam penyediaan makanan yang sihat tanpa gula dan menggunakan bahan asli menjadikan pek Tishas Low Carb berkualiti tinggi, sedap dan disukai ramai.

Shamsul menaruh harapan tinggi untuk melihat produk yang baru dilancarkan ini dapat membuka satu lagi peluang perniagaan kepada mereka yang mementingkan pengambilan makanan sihat sambil boleh menjana pendapatan tambahan apatah lagi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Penuh dilaksanakan semula.

Beliau juga berkongsi kelebihan produk Tishas Low Carb yang menyasarkan pasaran baru, yang lebih mengutamakan makanan sihat untuk rakyat Malaysia. Produk makanan ini amat sesuai untuk pesakit diabetik atau kencing manis, kanser dan obesiti serta pengamal diet sihat.

“Kami mahu Tishas Low Carb ini bukan sahaja menjadi satu pilihan makanan tetapi peluang perniagaan kepada mana-mana individu yang terjejas akibat pandemik ini.

“Di sini kami memberi mereka peluang untuk mula berniaga sebagai ejen jualan Tishas dengan modal permulaan sebanyak RM50 sahaja,” katanya.

Shamsul yang merupakan Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi Tishas Food Manufacturing Sdn. Bhd. berkata, produk itu mampu memberi margin keuntungan antara 16 hingga 25 peratus kepada mereka yang menjadi ejen dan juga stokis.

Produk Tishah pernah mendapat perhatian bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin dua tahun lepas.

Bagi memudahkan ejen dan juga pelanggan, laman web Tishas menyediakan kemudahan e-dagang untuk mereka membuat pembelian terus daripada sistem yang disediakan.

Setelah pelanggan selesai membuat urusan pembelian,  Tishas akan menghantar pesanan itu kepada stokis atau ejen mengikut lokasi pelanggan.

Melalui Central Management System (CMS) di myshop, tishasfood.com.my pula memudahkan ejen dan stokis menguruskan perniagaan dengan lebih tersusun dan ia disediakan secara percuma.

Sistem ini juga menyediakan kemudahan untuk membuat tempahan, menguruskan stok, invois, pembayaran, pesanan penghantaran dan point of sales (POS).

“Pendek kata, kami menyediakan semua kemudahan yang lengkap bagi mereka yang berminat memulakan perniagaan dengan Tishas.

“Matlamat kami, selain menawarkan produk halal dalam pasaran, kami juga mengalu-alukan mereka yang terjejas akibat pandemik ini, suri rumah dan juga yang berminat menambah pendapatan, untuk menyertai rangkaian ejen jualan kami di seluruh negara,” katanya.

Setakat ini, produk jenama Tishas sudah memasuki pasar raya besar mahupun kecil seperti Giant, Mydin, Jusco, Lulu, Sogo, Village Grocer, B.I.G, ST Rosyam Mart, Sri Ternak, OTK, PDM dan pelbagai kedai Halal Mart seperti Azzain, Dr Zainur, Barakah, Lesong, Ramly Mart dan secara dalam talian seperti di Shopee, Jocom, Go Shop dan Lazada. – MalaysiaGazette