Gambar hiasan

WASHINGTON – Anjing-anjing dari lebih 100 buah negara akan dilarang dibawa ke Amerika Syarikat (AS) selama setahun kerana kebimbangan penularan rabies.

Larangan itu berkuatkuasa 14 Julai ini.

Negara-negara yang menjadi sasaran larangan itu, dianggap berisiko tinggi untuk menyebarkan virus maut itu, kata Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit AS.

Pegawai Kesihatan Persekutuan (CDC) berkata, negara-negara terbabit termasuk Dominica, Cuba, Colombia, China, Rusia, Ukraine, India dan Filipina.

Pegawai di CDC mengatakan tindakan sementara itu diperlukan untuk mencegah pengenalan semula varian virus rabies anjing di Amerika Syarikat, di mana varian tersebut telah dihapuskan sejak 2007.

Sebanyak 100,000 daripada 1 juta anjing yang dibawa ke Amerika Syarikat setiap tahun boleh ditolak, menurut CDC.

Bagaimanapun, larangan itu dikecualikan kepada pemilik anjing perkhidmatan dan warga asing yang berpindah ke negara lain dengan mereka haiwan peliharaan.

Rabies membawa maut pada manusia dan binatang dan pengimportan, bahkan satu anjing yang ganas mampu menularkan wabak itu kepada manusia, haiwan peliharaan dan hidupan liar,” kata agensi itu di laman webnya.

Pegawai kesihatan itu berkata, jumlah anjing dari negara berisiko tinggi yang ditolak masuk ke Amerika Syarikat pada tahun 2020 meningkat 52 peratus berbanding dua tahun sebelumnya.

Sebilangan besar anjing itu berasal dari Rusia, Ukraina dan Colombia, ditolak kerana dokumen dipalsukan dan memaparkan usia berlebihan, menurut CDC.

Sebelum larangan itu, anjing-anjing dari negara-negara berisiko tinggi harus berusia sekurang-kurangnya empat bulan untuk dibawa ke Amerika Syarikat, memberi mereka cukup masa untuk vaksinasi rabies. – MalaysiaGazette