Takiyuddin Hassan

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong tidak menyebut masa tertentu untuk sidang Parlimen dibuka segera dan tarikh yang dinyatakan Perdana Menteri untuk tujuan yang sama juga sudah hampir.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, kerajaan sebelum ini pun sudah bercadang untuk membenarkan sidang Parlimen pada September depan.

“Yang di-Pertuan Agong tidak menitahkan perlu diadakan pada bulan berapa (sidang Parlimen) tapi secepat mungkin, Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) juga berkata bulan September akan diadakan sidang Parlimen.

“Sekarang kita sidah hampir penghujung Jun, ada Julai dan Ogos dan September sudah hampir dan kita pasti akan ada sidang Parlimen,” katanya dalam program khas anjuran HarakahDaily bertajuk Proklamasi Darurat: Berjaya Atau Tidak secara langsung di Facebook lidah rasmi Pas malam ini.

Takiyuddin menjawab pertanyaan moderator, Badzli Bakar mengenai kenyataan rasmi Yang di-Pertuan Agong petang tadi yang mahu persidangan Parlimen diadakan secepat mungkin.

“Begitu juga dalam seruan Yang di-Pertuan Agong mengenai peranan Ahli Parlimen supaya menjadikan Parlimen ini penting untuk membincangkan perkara berkaitan Covid-19.

“Yang di-Pertuan Agong tidak titah dengan perkara lain, Tuanku titahkan mengenai Covid-19, kita akan fokus dengan pandemik Covid-19,” kata Takiyuddin lagi.

Semalam, Muhyiddin secara langsung dalam perutusan Pelan Pemulihan Negara berkata sidang Parlimen boleh diadakan sekitar September atau Oktober dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Muhyiddin ketika memberikan komitmen berhubung perkara itu berkata, ia adalah pendirian beliau sejak dari awal bahawa sistem demokrasi berparlimen boleh berfungsi semula pada masa yang sesuai apabila kes Covid-19 terkawal dan negara hampir mencapai imuniti kelompok.

Malah Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu turut menyuarakan tekad untuk terus mendukung prinsip demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan yang menjadi teras kedaulatan Malaysia.

Muhyiddin turut berkata, pembukaan semula sidang Parlimen berupaya dilakukan menjelang fasa ketiga Pelan Pemulihan Negara apabila beberapa keadaan semasa di dalam negara, khususnya berkaitan pandemik Covid-19 melakar perkembangan positif.

Ia merangkumi penurunan purata kes harian Covid-19 sehingga bawah 2,000 kes manakala sistem kesihatan awam berada di tahap selesa dengan penyusutan kadar penggunaan katil di unit rawatan rapi ke paras mencukupi. – MalaysiaGazette

ARTIKEL BERKAITAN:

Agong mahu sidang Parlimen dibuat secepat mungkin