Kilang Pepsi Gaza yang menghasilkan minuman berkarbonat, terpaksa ditutup susulan peraturan ketat oleh Israel. foto Agensi

GAZA – Syarikat pembotolan Pepsi di Gaza terpaksa menghentikan operasi minggu ini kerana sekatan import Israel yang diperketatkan dalam konflik 11 hari antara Israel dan Palestin bulan lalu, kata pemilik syarikat itu.

Dengan gencatan senjata antara Israel dan Hamas di Gaza, Israel membenarkan eksport dengan jumlah terhad dari wilayah tersebut.

Tetapi langkah-langkah yang ketat telah dilaksanakan untuk mengimport bahan mentah, termasuk gas karbon dioksida dan sirap, keperluan penting untuk syarikat tersebut menghasilkan soda Pepsi, 7UP dan Mirinda, kata Hamam al-Yazeji dari Pepsi Gaza.

“Semalam, kami kehabisan bahan mentah dan terpaksa menutup kilang, menghantar pulang 250 pekerja,” kata Yazeji.

Sebelum pertempuran berlaku pada bulan Mei lalu, Pepsi Gaza diizinkan mengimport bahan-bahan mentah yang diperlukan.

Ditanya komen, COGAT, cabang kementerian pertahanan Israel berkata: “Kerana keadaan keselamatan, import bahan mentah industri dari negara Israel ke Jalur Gaza tidak mungkin dilakukan”.

COGAT mengatakan Israel membenarkan import lain ke Gaza, termasuk bahan bakar, makanan, ubat-ubatan dan peralatan perubatan.

Israel dan Mesir yang berjiran mengawal ketat sempadan Gaza dan mengatakan sekatan itu diperlukan untuk menghentikan senjata sampai kepada Hamas dan mencegah penghasilan senjata di dalam negara.

Mesir dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meningkatkan mediasi minggu lalu selepas belon udara yang dilancarkan dari Gaza mendorong balasan serangan udara Israel di kawasan Hamas, sekali gus mencabar gencatan senjata yang rapuh.

Pengeluaran Pepsi Gaza merangkumi sekitar 10 peratus ekonomi yang dikuasai oleh sektor perkhidmatan Gaza, menurut data PBB.

Kilang Pepsi Gaza beroperasi secara berterusan sejak tahun 1961, ketika Syarikat Minuman Ringan Yazeji yang berpusat di Gaza memperoleh hak untuk menghasilkan 7UP dan jenis soda lain. – MalaysiaGazette