Seorang wanita warga emas yang tinggal di rumah penjagaan di Athens menerima suntikan vaksin daripada petugas kesihatan. foto Reuters

ATHENS – Greece akan mewajibkan vaksinasi Covid-19 ke atas penduduk yang berumur 60 tahun ke atas.

Denda sebanyak 100 euro (£85) akan dikenakan pada selang bulanan mulai pertengahan Januari ke atas mereka yang enggan, kata Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis.

Wang itu akan digunakan untuk sistem kesihatan Greece, yang sedang bergelut dengan lonjakan kemasukan pesakit ke hospital.

Kira-kira 63% daripada 11 juta penduduk Greece telah divaksin sepenuhnya, tetapi data menunjukkan lebih daripada 520,000 orang berusia lebih 60 tahun masih belum mendapatkan suntikan.

“Penduduk Greece yang berumur lebih 60 tahun… mesti menempah tarikh suntikan pertama selewat-lewatnya pada 16 Januari dan pemberian vaksin ke atas mereka ini adalah wajib mulai sekarang,” kata perdana menteri itu dalam satu kenyataan kepada Kabinet.

“Pemberian vaksin mereka adalah wajib mulai sekarang.”

Langkah itu masih akan dimasukkan ke dalam undi Parlimen, katanya, dan penggubal undang-undang dijangka meluluskannya.

Walaupun negara telah mewajibkan vaksin untuk pekerja kesihatan dan pekerja berisiko tinggi lain, Greece akan menjadi yang pertama dalam Kesatuan Eropah yang mensasarkan vaksinasi bagi kumpulan umur tertentu.

Austria telah mengumumkan vaksinasi wajib Covid-19 bermula pada bulan Februari.

Virus itu telah meragut lebih 18,000 nyawa di Greece. – BBC