Suasana kawasan Madrasah Darul Solihin Al Qadiri yang luas dan terbuka serta tidak mempunyai dinding tebal atau tinggi namun mampu mengawal hampir 120 pelatih daripada pelbagai latar belakang. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.

Sejak menjadi viral

Madrasah Darul Solihin Al Qadiri yang terletak di Kampung Jalan Kebun, Seksyen 30, Shah Alam merupakan sebuah madrasah berkonsepkan pusat pemulihan akhlak yang memberi manfaat kepada ratusan pelatih yang rata-ratanya pernah terjebak dengan masalah keruntuhan akhlak.

Mula ditubuhkan sejak tahun 2007, madrasah berkenaan kini mempunyai hampir 120 pelatih daripada pelbagai latar belakang antaranya berdepan dengan masalah ketagihan dadah, jenayah berat, pesakit mental, sosial serta pengamal ilmu hitam.

Menurut pengasasnya, Ustaz Khairul Umam Muhit, madrasah berkenaan mengambil pendekatan dengan menerapkan pelbagai kaedah dalam memulihkan akhlak pelatih dari segi ilmu kerohanian, pengisian ilmu agama yang mendalam serta kasih sayang sebagai satu usaha untuk mengembalikan semula akidah yang telah terpesong jauh dari ajaran Islam.

Jelas Khairul, madrasah itu tidak mempunyai dinding yang tebal atau tinggi, ia hanya lah meliputi sebuah kawasan bebas dan terbuka namun mampu mengawal pelatih yang berada di situ.

Kata beliau lagi, madrasah tersebut tidak menggunakan sebarang ubat-ubatan moden atau tradisional seperti tempat pemulihan lain kerana mereka percaya terhadap cara perubatan Islam yang mampu membantu mengembalikan semangat para pelatih ini dalam tempoh dua tahun.

“Allah tidak menurunkan sesuatu penyakit melainkan diturunkan bersamanya penawar.

“Kita juga percaya setiap manusia diuji dengan pelbagai dugaan dan kita sebagai hamba perlu percaya bahawa masih ada jalan untuk memulihkan mereka ini dengan izinNya,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Atan bukan nama sebenar pernah dipenjarakan selama 12 tahun dalam kes samun bersenjata. Beliau mula melakukan aktiviti jenayah seawal umur 14 tahun dan pernah dimasukkan ke sekolah Henry Gurney pada tahun 1995. Setelah bapanya meninggal dunia dan ditinggalkan ibunya, Atan mula hilang arah. Merasa dirinya telah hanyut jauh, Atan nekad untuk mencari jalan untuk berubah. Berbekalkan hanya duit lima ringgit, Atan mencari Madrasah Darul Solihin Al Qadiri dengan menaiki motosikalnya hanya untuk mencari jalan untuk berubah. Kini Atan telah hampir setahun lebih di Madrasah ini, beliau telah beertaubat dan mula berubah kearah kebaikan dengan mempelajari ilmu kerohanian dengan pengisian ilmu agama. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Wajah pelatih dari Madrasah Darul Solihin Al Qadiri yang latar belakang dengan masalah ketagihan dadah, jenayah berat, pesakit mental, sosial serta pengamal ilmu hitam tetapi masih berusaha untuk memperbaiki akhlak mereka untuk menjadi manusia yang berguna dan mencari keredhaan Allah. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Wajah pelatih dari Madrasah Darul Solihin Al Qadiri yang latar belakang dengan masalah ketagihan dadah, jenayah berat, pesakit mental, sosial serta pengamal ilmu hitam tetapi masih berusaha untuk memperbaiki akhlak mereka untuk menjadi manusia yang berguna dan mencari keredhaan Allah. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Seorang pelatih baru hanya berdiri di luar kerana masih dalam proses menyesuaikan diri dengan suasana aktiviti di madrasah manakala pelatih lain tekun menunaikan ibadah solat Tarawih pada bulan Ramadan bagi mempertingkan lagi amalan mereka. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Pelatih, Azroy (kiri) bukan nama sebenar tidak jemu membantu rakan pelatihnya untuk mahir dalam bacaan ayat Alquran. Azroy telah ditempatkan di pusat pemulihan ini yang dihantar oleh keluarganya pada tahun 2020 selepas pernah masuk ke penjara dan dikenakan sebatan akibat kes pengedaran dadah telah pulih sepenuhnya serta kini Azroy dipilih untuk menjadi warden bagi memantau pelatih yang baru masuk. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Isham bukan nama sebenar menunjukkan bekas lima kali bedahan di perutnya akibat dadah jenis syabu yang ditelan untuk diseludup masuk kedalam penjara telah pecah dan membuatkan usus didalam badannya tidak berfungsi serta dipotong bagi menyelamatkan nyawanya. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Pelatih bersiap sebelum melakukan proses mandian Syifak yang dilakukan pada setiap malam jumaat menggunakan air perigi yang telah dioakan oleh para ulamak dalam usaha dan tawakal bagi menyembuhkan dari ketagihan, menghilangkan dari gangguan dan penyembuh kerohanian. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Pengasas Madrasah, Ustaz Khairul Umam Muhit menjirus air perigi yang telah didoakan oleh para ulamak kepada pelatihnya dalam satu upacara mandian Syifak pada setiap malam jumaat dalam usaha dan tawakal bagi menyembuhkan dari ketagihan, menghilangkan dari gangguan dan penyembuh kerohanian. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Pelatih, Azroy bukan nama sebenar dimandikan dengan mandian Syifak pada setiap malam jumaat menggunakan air perigi yang telah didoakan oleh para ulamak dalam usaha dan tawakal bagi menyembuhkan dari ketagihan, menghilangkan dari gangguan dan penyembuh kerohanian. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022
Pengasas Madrasah, Ustaz Khairul Umam Muhit membaca doa selepas memandikan pelatihnya dengan mandian Syifak menggunakan air perigi yang telah didoakan oleh para ulamak dalam usaha dan tawakal bagi menyembuhkan dari ketagihan, menghilangkan dari gangguan dan penyembuh kerohanian. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Isham bukan nama sebenar selepas selesai dimandikan dengan mandian Syifak menggunakan air perigi yang telah didoakan oleh para ulamak. Hampir setahun didalam Madrasah dengan pengawasan kesihatan dari tenaga pengajar, Isham bersyukur kerana ditempatkan di pusat pemulihan ini berikutan ramai yang membantu beliau untuk pulih dari segi akhlak dan juga ilmu agama. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Tenaga pengajar, Ustaz Mohd Sharifuddin Qomaruddin menunjukkan pintu sel penjara bagi pelatih baru yang agresif dan akan ditempatkan selama 40 hari sebelum dikeluarkan bercampur bersama pelatih yang lain. Didalam sel tersebut, pelatih akan diajar cara mengawal nafsu amarah dengan alunan zikir, bacaan ayat suci AlQuran serta suntikan kerohanian dengan muhasabah diri. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.
Setiap hari pelatih ini diajar dengan amalan zikir Manaqib beramai-ramai kerana ini adalah salah satu ubat untuk memulihkan kembali kerohanian mereka dan menyuntik sifat taubat terhadap masa silam. Foto MOHD ADZLAN, 28 APRIL 2022.