Pengurus Besar (MPOGCF), Zamakhshari Muhamad ketika berucap pada Majlis Hi Tea bersama media di Hotel Pullman Bangsar, Kuala Lumpur. Foto AMIRUL SHAUFIQ, 09 JUN 2022.

KUALA LUMPUR – Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF) komited membersihkan imej Malaysia daripada dakwaan negatif yang tular di luar negara.

Pengurus Besar MPOGCF, Zamakhshari Muhamad berkata,  usaha yang dilakukan oleh yayasan berkenaan adalah menyebarkan usaha pemuliharaan biodiversiti dan hidupan liar.

“Penubuhan MPOGCF ini adalah bagi memastikan usaha-usaha pemuliharaan biodiversiti dan hidupan liar dapat diberi keutamaan dan lebih berfokus bagi memastikan industri sawit Malaysia kekal mampan,” katanya pada Majlis Hi-Tea bersama media di sini hari ini.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah (MPOGCF), Datuk Dr. Wan Zawawi Ismail beramah mesra dengan pengamal media pada Majlis Hi Tea bersama media di Hotel Pullman Bangsar, Kuala Lumpur. Foto AMIRUL SHAUFIQ, 09 JUN 2022.

Jelas Zamakhshari, usaha untuk membuktikan negara ini tidak menjejaskan alam sekitar demi industri sawit perlu diperkukuhkan demi menangkis dakwaan-dakwaan yang berniat jahat.

“Walaupun kita tahu, serangan terhadap minyak sawit ini sebenarnya adalah untuk melindungi kepentingan minyak sayuran yang lain tetapi berselindung di sebalik isu kesihatan, alam sekitar dan kemampanan,” tambahnya.

Terdahulu Zamakhshari berkata, MPOGCF menjadi sebuah entiti baharu memulakan operasinya secara rasmi pada 1 April 2021.

Ujarnya, projek dan inisiatif pemuliharaan biodiversiti dan hidupan liar yang telah dimulakan oleh Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) melalui Malaysian Palm Oil Wildlife Conservation Fund (MPOWCF) telah diambil alih dan kini diteruskan oleh MPOGCF.

Antaranya adalah Program Konservasi Harimau Malaya dan Borneo Elephant Sanctuary di Kinabatangan, Sabah serta penajaan Wildlife Rescue Unit Sabah.- MalaysiaGazette