Judge Mohd Nazlan Mohd Ghazali 1MDB SRC International conflict of interest Najib Razak
Mohd Nazlan Mohd Ghazali

GEORGE TOWN – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kertas siasatan kes membabitkan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali telah selesai.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, pihaknya menunggu arahan selanjutnya, yang akan diberikan oleh Pejabat Peguam Negara (AG) untuk tindakan seterusnya.

“Dalam kes berkenaan, pada saya, kami (SPRM) telah selesaikan kertas siasatan dan ia (kertas siasatan) berada dengan SPRM… untuk arahan selanjutnya oleh AG.

“Seperti mana saya sebut dahulu, setakat ini saya juga belum dapat mengumumkan apa-apa arahan daripada AG. Buat masa ini, saya ‘reserve my comment’ dalam siasatan ini dan enggan mengulas lanjut,” beliau berkata demikian dalam sesi dialog bersama media dalam program Cakna Rasuah: SPRM Bersama Media Zon Utara di sini hari ini.

Pada 21 Ogos lalu, Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun dilaporkan berkata, kertas siasatan kes membabitkan Mohd Nazlan tidak berada dengan AG.

SPRM sebelum ini dilapor membuka kertas siasatan terhadap Mohd Nazlan, susulan laporan polis menafikan tuduhan dibuat penulis blog, Raja Petra Kamarudin mengenai dakwaan ada sejumlah wang yang tak dapat ditentukan punca dalam akaunnya.

Sementara itu, Azam berkata, enam individu lagi termasuk pengarah syarikat, pengerusi pertubuhan, pegawai pentadbir syarikat dan setiausaha pertubuhan, dijangka dituduh di mahkamah berhubung penyelewengan dana Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA).

Beliau berkata, siasatan kes itu telah selesai dan sehingga kini sebanyak 33 kertas siasatan sudah dibuka, dengan lapan individu telah dituduh di mahkamah berhubung kes tersebut.

“Bagi yang belum dituduh kita jangka Jabatan Peguam Negara akan bersetuju untuk tuduh seramai enam orang lagi,” katanya. – Bernama