Maszlee bersama Anwar.

KUALA LUMPUR – Penyandang kerusi Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik mengesahkan dirinya akan mempertahankan kerusi itu pada Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU-15) kelak.

Bekas Menteri Pendidikan dari Pakatan Harapan (PH) itu berkata, perkara itu dinyatakan oleh Presiden PKR  dalam satu pertemuan di pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Menerima amanat dari presiden. Pagi ini saya telah menerima amanat dan pertanggungjawaban dari Presiden Parti Keadilan Rakyat serta pengerusi PH,” kata Maszlee di Facebooknya hari ini.

Maszlee berkata beliau diarahkan Anwar untuk mempertahankan kerusi Simpang Renggam pada PRU-15 tidak lama lagi.

“Pertahankan Parlimen Simpang Renggam dengan apa harga sekali pun demi Malaysia dan masa depan pendidikan negara,” jelas Maszlee.

Pada Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU-14), Maszlee menewaskan calon MCA, Datuk Liang Teck Meng dengan majoriti 3,475 undi.

Maszlee mendapat 18,157 undi sementara Teck Meng mendapat undian 14,682 dan calon Pas, Mohd Jubri Selamat pula hilang deposit apabila hanya memperoleh 2,983 undi.

Bagaimanapun, Maszlee tewas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Layang-layang dengan calon Barisan Nasional (BN), Abd Mutalip Abd Rahim dengan majoriti 2,815 undi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada Mac lalu. – MalaysiaGazette

 

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast