KUALA LUMPUR – Perbincangan mengenai Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (KSP RMK12) perlu mempertimbangkan kedudukan strategik Malaysia di tengah-tengah persaingan serantau, kata Bank Islam Bhd.

Ketua Ahli Ekonomi Firdaos Rosli berkata, ia adalah mustahil untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi sambil mengekalkan kadar pertumbuhan yang tinggi.

“Kita tidak seharusnya melihat KSP secara berasingan kerana kita tidak mampu untuk ‘membina semula’ Malaysia yang lebih baik dengan langkah yang kurang berkesan,” katanya dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12): Wawasan Ekonomi Malaysia.

Firdaos berkata, berdasarkan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini, bank itu menjangkakan bahawa pentadbirannya berhasrat untuk mengekalkan rantaian wang kerajaan seketat mungkin di tengah-tengah kelembapan ekonomi global pada 2023.

Beliau berkata, ini akan menjadi perbalahan kerana penjimatan tidak boleh menjadi jawapan kepada pertumbuhan sederhana.

“Kita mesti melabur untuk masa depan. Kami menjangkakan permainan politik akan berterusan daripada semua pihak memandangkan pilihan raya kecil dan negeri yang akan datang, dibantu oleh pendemokrasian media.

“Walaupun perjuangannya selama berdekad-dekad untuk menyandang jawatan perdana menteri akhirnya berakhir, tugas sukar baru sahaja bermula,” katanya.

Ahli Ekonomi itu berkata, kemakmuran Malaysia hari ini hasil daripada tahap pelaburan yang tinggi sebelum Krisis Kewangan Asia.

Beliau berkata, ekonomi global hari ini tidak seperti pada masa lepas, jadi negara harus mengelak daripada bernostalgia dengan kegemilangan masa lepas dan perlu bergerak ke hadapan.

“Untuk mengekalkan kadar pertumbuhan masa depan, kita harus berhati-hati dengan penurunan eksport bersih kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dan pelaburan,” katanya.

Beliau berkata peningkatan pendapatan adalah faktor, jadi peningkatan teknologi adalah kunci untuk mendorong pelaburan lebih tinggi pada tahun-tahun akan datang manakala pelaburan awam akan ketinggalan apabila ekonomi semakin besar.

“Kami bagaimanapun yakin tentang prospek pelaburan Malaysia di tengah-tengah projek mega yang sedang berjalan,” katanya.

Beliau berkata antara projek itu ialah Projek Laluan Rel Pantai Timur, Lebuh Raya Pan-Borneo dan MRT3 dan ratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Firdaos berkata walaupun pelaburan langsung asing di Malaysia masih memberangsangkan, bahagian pelaburan berbanding negara jiran Malaysia semakin berkurangan.

Sementara itu, beliau berkata Bank Islam menjangkakan pertumbuhan KDNK sebenar Malaysia mencapai 8.1 peratus bagi tahun kewangan 2022.

“Bagaimanapun, kami menjangkakan pertumbuhan akan menjadi sederhana pada tahun-tahun akan datang kepada sekitar 4.5-4.7 peratus dalam tempoh baki RMK12,” katanya. — BERNAMA