Home Nasional Banjir: NADMA salur bantuan RM68 juta kepada Kelantan dan Terengganu

Banjir: NADMA salur bantuan RM68 juta kepada Kelantan dan Terengganu

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid hadir ke persidangan Dewan Rakyat pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen Ke-15 di Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur. Foto AFFAN FAUZI, 14 FEBRUARI 2023.
KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan tidak akan sekali bersikap pilih kasih dalam menyalurkan bantuan banjir kepada rakyat termasuklah di negeri-negeri yang ditadbir pembangkang.
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan, sebarang perbezaan politik perlu diketepikan bagi memastikan rakyat yang terjejas mendapat bantuan sewajarnya.
“Kita tidak pilih kasih, cuma prasangka sering dilemparkan kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).
“Saya fikir dalam menangani soal banjir, ketepikan warna-warna politik yang berbeza demi rakyat dan kawasan yang kerap terkesan akibat banjir, kita akan lakukan koordinasi,” katanya di Dewan Rakyat, di sini, pada Khamis.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff (PN – Rantau Panjang) yang bertanyakan bila peruntukan wang bantuan banjir kepada rakyat di kawasannya akan disalurkan.
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, NADMA menyalurkan bantuan sebanyak RM68 juta, masing-masing kepada Kelantan dan Terengganu bagi menangani soal banjir.
Sementara itu katanya, proses penyaluran bantuan banjir kini sedang berjalan dan pihak yang terjejas bakal menerimanya dalam masa terdekat.
Beliau turut memberi jaminan akan memantau pemberian wang ihsan supaya ia sampai tepat pada masanya kepada mangsa-mangsa terjejas banjir.
“Janji kita, sebelum mereka (mangsa banjir di pusat pemindahan sementara) pulang ke rumah masing-masing, mereka harus dapat dahulu (wang ihsan),” ujarnya. – MalaysiaGazette