Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengadakan lawatan di Arab Saudi, foto Pejabat Perdana Menteri

JEDDAH – Minat komuniti perniagaan Arab Saudi untuk datang melabur di Malaysia merupakan bukti kukuh terhadap kestabilan politik yang dinikmati negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, perkara itu telah dinyatakan oleh kedua-dua pengerusi Dewan Perniagaan Jeddah dan Dewan Perniagaan Nasional, yang ditemuinya semasa lawatan rasminya ke Arab Saudi.

Anwar berkata, mereka jelas menyambut baik jemputan untuk melabur di Malaysia.

“Kedua-dua mereka bukan sahaja menyatakan betapa gembira dengan perkembangan ini, malah memberi jaminan bahawa, mereka akan mengambil tindakan segera. Mereka memang nantikan saat ini, memang kenal dengan negara kita, mereka telah berada di Malaysia sejak tahun 80-an dan 90-an.

“Namun kini mereka menunggu saat ini, apabila terdapat hala tuju kestabilan yang jelas dan komitmen bagi memastikan kemudahan menjalankan perniagaan, dan negara bebas daripada rasuah, dengan tumpuan diberikan kepada isu tadbir urus yang baik,” katanya dalam sidang media di penghujung lawatan rasmi tiga hari ke Arab Saudi di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Anwar berkata, kerajaan meminta kritikan-kritikan yang lebih konstruktif dari pihak pembangkang, dan bukan hanya mengeluarkan kenyataan yang mungkin menimbulkan kebimbangan dalam kalangan orang awam mahupun komuniti antarabangsa, untuk melabur dalam negara.

“Apa sekalipun, hakikatnya saya telah meyakinkan mereka bahawa kerajaan sudah pastinya stabil, dan dalam mesyuarat terakhir anggota Kerajaan Perpaduan, terdapat pendirian kukuh yang jelas di pihak PH (Pakatan Harapan) dan BN (Barisan Nasional).…dan kemudian diikuti oleh Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg dari GPS (Gabungan Parti Sarawak).

“Tiga tonggak ini mewujudkan kerajaan dengan mandat kukuh dan majoriti di Parlimen, tapi seperti saya katakan, ia tidak akan menghentikan cubaan dan impian mereka yang idamkan kuasa tanpa mandat dan sokongan,” katanya.

Perdana Menteri diiringi oleh Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, dan Menteri Komunikasi dan Multimedia Fahmi Fadzil dalam lawatan ke Arab Saudi ini. – BERNAMA