Beatriz Flamini

MADRID – Seorang atlet ekstrem Sepanyol muncul dari sebuah gua selepas menghabiskan 500 hari tanpa berhubung dengan manusia.

Semasa Beatriz Flamini memasuki gua di Granada, Rusia belum menyerang Ukraine dan dunia masih dalam cengkaman pandemik Covid-19.

Ia adalah sebahagian daripada eksperimen yang dipantau rapi oleh saintis.

“Saya masih terperangkap pada 21 November 2021. Saya tidak tahu apa-apa tentang dunia,” katanya sebaik sahaja keluar dari gua.

Flamini, 50, memasuki gua itu berusia 48 tahun.

Dia menghabiskan masanya di dalam gua sedalam 70 meter (230 kaki) dengan bersenam, melukis dan mengait topi bulu.

Beliau membaca 60 buku dan mengambil 1,000 liter air, menurut pasukan sokongannya.

Dia dipantau oleh sekumpulan ahli psikologi, penyelidik, pakar speleologi – pakar dalam kajian gua – tetapi tiada seorang pun yang berhubung dengannya.

Rakaman di stesen TVE Sepanyol menunjukkan dia memanjat keluar dari gua sambil tersenyum, sebelum memeluk pasukannya.

Bercakap tidak lama selepas itu, dia menyifatkan pengalamannya sebagai “tiada tandingan”.

“Saya telah diam selama satu setengah tahun, tidak bercakap dengan sesiapa melainkan diri saya sendiri. Jika awak benarkan saya mandi, saya tidak menyentuh air selama setahun setengah. Saya akan berjumpa dengan awak sebentar lagi. Adakah anda OK?,” katanya ketika para wartawan mendesak supaya Flamini berkata tentang pengalamannya.

Flamini kemudiannya memberitahu wartawan dia kehilangan jejak masa selepas kira-kira dua bulan.

“Ada saat apabila saya terpaksa berhenti menghitung hari,” katanya, sambil menambah bahawa dia fikir dia telah berada di dalam gua selama “antara 160-170 hari”.

Salah satu detik paling sukar berlaku apabila terdapat serangan lalat di dalam gua, menyebabkan dia terpaksa berselubung.

Atlet ekstrem itu juga menggambarkan dia mengalami “halusinasi pendengaran”.

“Anda diam dan otak mendorong (halusinasi),” katanya.

Pakar telah menggunakan masanya secara berasingan untuk mengkaji kesan pengasingan sosial dan kekeliruan sementara yang melampau terhadap persepsi orang terhadap masa.

Pasukan sokongan Flamini berkata, dia telah memecahkan rekod dunia untuk masa yang paling lama dihabiskan di dalam gua, tetapi Rekod Dunia Guinness tidak mengesahkan sama ada terdapat rekod lain untuk masa sukarela tinggal di dalam gua. – Agensi