Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub bercakap pada sidang media mengenai bekalan gula di Pantai Timur di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Foto AFFAN FAUZI, 02 MEI 2023.

SEPANG – Gangguan bekalan gula paket satu kilogram (kg) di Kelantan dan Terengganu berpunca susulan penutupan sementara kilang gula MSM di Johor dan Perai, Pulau Pinang ekoran sambutan Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, bagaimanapun kedua-dua kilang berkenaan sudah beroperasi semula pada 25 April lalu.

“Gangguan bekalan gula hanya berlaku di Kelantan dan sedikit di Terengganu manakala di negeri-negeri lain isu ini tidak berlaku dan bekalan mencukupi.

“Bekalan gula sudah diperoleh secara berperingkat melalui pemborong-pemborong utama negeri terbabit.

“Hari ini KPDN Kelantan sudah mengambil langkah untuk mengedarkan bekalan gula paket satu kilogram sebanyak 250,000 kg yang ada dalam simpanan pemborong utama di Kelantan kepada pemborong dan peruncit yang terjejas,” katanya pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini.

Terdapat lapan pemborong utama gula di Kelantan yang mana mulai Sabtu lalu hingga semalam, empat pemborong utama sudah menerima 140.72 metrik tan gula daripada MSM.

Bekalan baharu yang diterima ini akan diagihkan kepada pemborong dan peruncit mulai esok dengan pemantauan oleh KPDN Kelantan.

Sebelum ini media melaporkan, bekalan gula di negeri terbabit terputus sejak 1 Syawal lalu sehingga menimbulkan keresahan di kalangan peniaga dan penduduk.

Berdasarakan tinjauan di beberapa daerah mendapati, bekalan gula kehabisan sama ada di kedai runcit mahupun pasar raya. – MalaysiaGazette