Alexander Nanta Linggi

KUALA LUMPUR – Kementerian Kerja Raya menyambut baik pengumuman Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam yang mengarahkan projek infrastruktur kecil seperti baik pulih sekolah dan klinik daif di bawah seliaan Jabatan Kerja Raya (JKR) dipindahkan kepada jabatan lain atau pejabat daerah.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, saranan Perdana Menteri itu dapat memberikan pelepasan kepada jabatan lain bagi melaksanakan sendiri projek infrastruktur kecil seperti membaiki kerosakan kecil sekolah, klinik, parit kecil dan pembaikan pagar yang tidak melibatkan aspek teknikal yang kompleks serta aspek keselamatan pembinaan.

Ini sejajar dengan arahan di dalam Arahan Perbendaharaan 182 yang mana Kementerian/Jabatan/ Agensi (KJA) boleh melaksanakan sendiri kerja-kerja penyenggaraan membaiki kerosakan kecil yang tidak melibatkan struktur bangunan atau kerja elektrik yang bernilai tidak melebihi RM200,000 dengan mematuhi semua peraturan yang berkuatkuasa.

Malah, pelaksanaan projek-projek ini juga mengambil kira keupayaan KJA.

“Keprihatinan Perdana Menteri itu juga dilihat dapat mengurangkan beban JKR, sekali gus memberi ruang kepada jabatan ini untuk memberi fokus yang lebih kepada pelaksanaan projek infrastruktur yang lebih kompleks seperti pembinaan bangunan hospital, sekolah, jambatan-jambatan besar, pelabuhan, lebuhraya dan sebagainya.

“Kementerian ingin menzahirkan ribuan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri dan berharap agar projek-projek yang diberikan pelepasan dapat dilaksanakan dengan lancar mengikut amalan terbaik kejuruteraan dan peraturan-peraturan semasa yang berkuat kuasa demi kepentingan rakyat Malaysia Madani,” ujarnya dalam kenyataan di sini. – MalaysiaGazette