Rosmah Mansor

PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan yang sepatutnya mendengar kes rayuan rasuah projek solar hibrid Datin Seri Rosmah Mansor minggu depan telah menangguhkannya pada saat-saat akhir hari ini.

Rosmah telah memohon untuk menangguhkan kes itu yang sepatutnya bermula minggu depan selama empat iaitu 11 hingga 14 Julai ini.

Tiga panel hakim yang bersidang hari ini dipengerusikan Datuk Azizah Nawawi membuat keputusan itu.

Kata Hakim Azizah, permohonan Rosmah untuk menangguhkan prosiding ini merupakan kali pertama sementara menunggu satu rayuan lain didengar di Mahkamah Persekutuan.

Permohonan Rosmah membolehkan rayuannya berkaitan pelantikan mendiang Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai Timbalan Pendakwa Raya Kanan dalam kes berkenaan diputuskan Mahkamah Persekutuan terlebih dulu sebelum Mahkamah Rayuan mendengar kes rasuah itu.

Rosmah ketika ini sedang merayu untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara serta denda yang diputuskan terhadap beliau yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini.

Pada 1 September 2022, Rosmah dihukum penjara 10 tahun dan denda RM970 juta oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas didapati bersalah atas tiga pertuduhan rasuah tersebut.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menjatuhkan hukuman itu terhadap Rosmah selepas mendapati Rosmah bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan.

Sekiranya Rosmah gagal membayar jumlah denda itu dia boleh dipenjara lagi selama 30 tahun.

Rosman didapati bersalah atas tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Rosmah dalam petisyen rayuannya telah mengemukakan 127 alasan antaranya mendakwa Hakim Mohamed Zaini merumuskan pem­belaannya adalah penafian kosong semata-mata sebagai tidak munasabah. – MalaysiaGazette