Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (kiri) meninjau perkembangan kerja pembaikan jalan raya di kilometer KM117.8 hingga KM117.9 arah barat menghala ke Kuala Lumpur Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) hari ini.

TEMERLOH – Sebanyak 1,577 cerun berisiko tinggi dikenal pasti di seluruh negara setakat ini, kata Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Justeru, beliau berkata Kementerian Kerja Raya akan membuat permohonan sebanyak RM17 juta menerusi belanjawan akan datang untuk pemasangan sistem amaran awal bagi memantau cerun terbabit.

“Selain itu, kami di kementerian sentiasa bersiap siaga terutama menjelang musim monsun tidak lama lagi dan kita akan sentiasa tambah baik perkhidmatan berdasarkan pengalaman sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke lokasi kegagalan cerun tambakan di KM117 arah barat Lebuhraya Pantai Timur 1 (LPT1) di sini hari ini.

Nanta berkata kerja-kerja pembaikan di kawasan tersebut yang dijadualkan mengambil masa 14 hari bermula 13 Sept lepas berjaya disiapkan lebih awal dan berikutan itu laluan KM117.8 hingga KM117.9 yang ditutup sebelum ini akan dibuka selewat-lewatnya pada 6 petang ini.

“Apa yang penting ialah keselesaan dan keselamatan pengguna, saya telah mengarahkan tindakan jangka masa panjang diambil bagi memastikan kejadian yang sama tidak berulang,” katanya.

Pada 10 Sept lepas, laluan tersebut mengalami rekahan di permukaan jalan dipercayai berpunca daripada runtuhan cerun tambak di kawasan kerja-kerja tebatan banjir.

Pada perkembangan lain, Nanta berkata sebanyak RM180 juta diperuntukan untuk membaiki jalan rosak di Pahang pada tahun ini.

Selain itu, katanya RM38 juta telah diperuntukkan untuk kerja pembaikan 12 Jalan Persekutuan yang terjejas akibat banjir di Pahang dengan tiga daripada jalan itu sudah siap dibaiki, manakala bakinya masih dalam pembinaan.- BERNAMA