11 Wanita antara 33 PATI yang berjaya dicekup semasa berkumpul di tepi pantai dan menunggu masa untuk melarikan diri ke negara asal mereka menerusi laluan laut secra haram diberkas semalam.

KUALA LUMPUR – Seramai 33 individu disyaki pendatang asing tanpa izin (Pati) yang merancang untuk pulang ke negara asal dengan menggunakan laluan laut tidak diwartakan ditahan pihak berkuasa, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Ahmad Ridhwan Mohd Nor@Saleh berkata, kesemua suspek itu dikesan semasa sepasukan anggota polis daripada Batalion 4 Pasukan Gerakan Am Semenyih dengan dibantu Jabatan Sukarelawan membuat rondaan di tepi pantai tersebut pada jam lebih kurang 1.30 petang semalam.

“Tiba-tiba pasukan kami telah terserempak dengan sekumpulan individu yang mencurigakan sebelum hasil pemeriksaan lanjut terhadap kesemua individu berjaya membawa kepada tangkapan 22 lelaki dan 11 perempuan asing selepas mereka gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri.

“Hasil soal siasat terhadap kesemua suspek mengaku mereka ingin keluar dari negara Malaysia dengan melalui jalan laut yang tidak diwartakan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut Ahmad Ridhwan, kesemua suspek yang ditahan itu berusia lingkungan 17 hingga 50 tahun dan sedang disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/1963 kerana berada dan tinggal lebih masa serta tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Tambah beliau, kesemua mereka direman selama 14 hari di lokap Balai Polis Banting di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat untuk membantu siasatan.

Jika disabitkan kesalahan mereka boleh dikenakan denda tidak lebih dari RM10,000 atau hukuman penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-dua sekali dan juga sebat tidak lebih dari enam kali, katanya. – MalaysiaGazette