Angelina Jolie

ISTANBUL – Pelakon Hollywood dan aktivis kemanusiaan Angelina Jolie, mempersoalkan kenapa keadilan hanya untuk sekumpulan orang sahaja, tetapi tidak untuk kumpulan lain, “walaupun di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

Bercakap kepada wartawan, Waad Al Kateab, Jolie berkata, 20 tahun yang lalu ketika mula bekerja di peringkat antarabangsa, beliau mempunyai tanggapan tentang “orang baik”, sama ada pada negara atau individu tertentu.

Tetapi berdasarkan pengalamannya, tanggapan tersebut tidak betul.

Jelasnya, hak asasi manusia tidak disebarkan secara sama rata di seluruh dunia, ”kadang-kadang untuk (beberapa) orang ini … (tetapi) tidak pernah untuk orang (lain)”.

Realitinya, dunia beroperasi berdasarkan “kepentingan perniagaan,” kata Jolie, bekas duta muhibah PBB dan menjadi wakil khas sehingga tahun lepas.

Menyifatkan situasi ini sebagai menjengkelkan, Jolie berkata, ia sangat mengecewakan terutamanya “sebagai seseorang yang telah menyaksikan jenayah perang secara langsung.”

Kerajaan, ahli politik dan pembuat keputusan membuat janji dan pengisytiharan, tetapi ini sering membawa kepada “tiada yang berubah dan tiada yang berbeza,” katanya.

Beliau menyatakan walaupun orang sering dibesarkan dengan idea bahawa “penjajahan berakhir,” hakikatnya kawalan dan penyalahgunaan oleh negara membangun masih berterusan.

“Sikap, kawalan dan penyalahgunaan negara membangun mungkin lebih teruk berbanding sebelum ini dalam perebutan sumber… Kepentingan perniagaan (ditetapkan) walaupun dalam PBB, yang mempunyai kuasa veto terakhir. Ia sentiasa begitu, ” tambahnya.

Bulan lalu, Jolie mengecam pengeboman berterusan Israel ke atas Gaza dan menggesa tindakan terhadap hukuman kolektif terhadap orang awam Palestin.

Menyiarkan gambar kerosakan di Gaza menerusi media dalam talian, dia menulis: “Ini adalah pengeboman yang disengajakan terhadap penduduk yang terperangkap yang tidak mempunyai tempat untuk melarikan diri. Gaza telah menjadi penjara terbuka selama hampir dua dekad dan pantas menjadi kubur besar-besaran”.

“40% daripada mereka yang terbunuh adalah kanak-kanak yang tidak berdosa. Seluruh keluarga sedang dibunuh. Sementara dunia memerhati dan dengan sokongan aktif banyak kerajaan, berjuta-juta orang awam Palestin – kanak-kanak, wanita, keluarga – sedang dihukum dan tidak berperikemanusiaan secara kolektif, semuanya sedang berdepan kekurangan makanan, perubatan dan bantuan kemanusiaan terhadap undang-undang antarabangsa,” katanya.

Beliau menambah: “Dengan enggan menuntut gencatan senjata kemanusiaan dan menghalang Majlis Keselamatan PBB daripada mengenakan satu ke atas kedua-dua pihak, pemimpin-pemimpin dunia telah terlibat dalam jenayah ini”. – Agensi

1 Komen

  1. Kecaman tak seharusnya terhad kpd Israel tetapi juga terhadap USA yg membekalkan senjata kpd Israel yg merupakan pembunuh sebenar rakyat palestine dan terhadap UK yg menubuhkan israel di sekitar negara2 islam. Kedua2 negara ini patut dikecam, di boikot dan di hukum…

Comments are closed.