Mohamed Khaled Nordin

KOTA TINGGI – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) konsisten dalam memastikan sempadan negara dikawal pada tahap tertinggi demi mengekalkan kedaulatan negara serta mengekang sebarang aktiviti pencerobohan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, kawalan secara berterusan menerusi pelbagai operasi dilakukan di kawasan darat, udara, perairan dan tuntutan bertindih, melibatkan pemantauan dan rondaan sepanjang masa di pos kawalan ATM di seluruh negara.

“Operasi dilaksanakan ATM berlaku sepanjang masa, untuk pastikan kedaulatan dan tiada pencerobohan sama ada kapal perang negara lain atau bot nelayan asing masuk ke kawasan kita.

“(Setakat ini) Rohingya paling ramai (kemasukan). Selain itu, operasi ATM turut mengekang kes penyeludupan, lanun dan sebagainya,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kota Tinggi-Bina Puri Muay Thai Fight 2024 di Dewan Jubli Intan, di sini malam tadi.

Beliau diminta mengulas mengenai kejayaan cemerlang ATM dalam pelbagai operasi yang antaranya turut dilakukan secara bersepadu bersama agensi lain.

Mohamed Khaled berkata, perolehan aset baharu juga sentiasa dilakukan bagi memastikan kesiapsiagaan ATM.

Selain itu, beliau berkata ATM sentiasa meningkatkan keupayaan, kemampuan dan pengalaman ATM melalui latihan ketenteraan yang dijalankan dengan kerjasama negara lain. – Bernama