Zurk Ahmad

KUALA LUMPUR –  Kerajaan Malaysia Madani digesa untuk mengambil tanggungjawab untuk segera menyelesaikan krisis bekalan dan harga beras tempatan.

Ketua Penerangan Pas Selangor, Zurk Ahmad berkata pihaknya kecewa dengan sikap dan strategi kerajaan Madani dalam mengurus krisis yang kian menghimpit rakyat.

“Krisis ini telah berpanjangan dan berlarutan sehingga menjejaskan perbelanjaan harian rakyat khususnya dalam kalangan miskin bandar.

“Kerajaan wajib ambil tanggungjawab untuk selesaikan isu ini secara dedikasi, serius dan fokus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Majlis Tindakan Pengguna Negara (MTPN) Negeri Johor sebelum ini berkata, cadangan memperkenalkan beras putih Malaysia Madani di pasaran didakwa bakal memberikan kesan terhadap kos hidup rakyat.

Yang Dipertuanya, Noorman Kamsari berkata, ini kerana beras Madani ini cuma lebih kepada penjenamaan semula dengan harga baharu yang lebih malah daripada harga beras tempatan.

Mengulas lanjut, Zurk berkata, pertembungan politik dalaman serta kegagalan kerajaan mengurus dasar dan polisi semasa menambahkan luka serta kekecewaan rakyat.

Malah kerajaan turut mula mengalami defisit kepercayaan rakyat dek kerana kejatuhan ringgit yang semakin meruncing.

“Sekiranya PMX dan pimpinan politik PHBN tidak mampu untuk mencari jalan keluar kepada krisis ini, adalah dicadangkan untuk meminta nasihat daripada Perikatan Nasional yang mana telah terbukti berjaya mengurus krisis terbesar dunia ketika pandemik,” katanya lagi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini berkata cadangan bera putih Malaysia Madani boleh menyekat campur tangan kartel beras.

Sebelum ini timbul kekeliruan apabila Pengerusi Jawatankuasa Menangani Harga Makanan dan Kos Sara Hidup, Mesyuarat Khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL), Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal membuat pengumuman penjualan beras putih Malaysia Madani berharga RM30 bagi kampit 10kg mulai 1 Mac ini menggantikan beras putih tempatan (SST) dan beras putih import (SSI). – MalaysiaGazette