Empat ubat batuk dari firma India didakwa tercemar oleh WHO.

TASKENT – Seramai 23 individu dijatuhi hukuman penjara antara dua dan 20 tahun oleh Mahkamah Uzbekistan susulan kematian 68 kanak-kanak yang dikaitkan dengan ubat batuk tercemar.

Kesemua defendan didapati bersalah mengelak cukai, penjualan ubat-ubatan yang tidak berkualiti atau tiruan, penyalahgunaan jawatan, kecuaian, pemalsuan dan rasuah.

Jumlah kematian yang diumumkan di Mahkamah Tashkent adalah lebih tinggi berbanding yang dilaporkan sebelum ini.

Kira-kira 65 kematian direkodkan pada permulaan perbicaraan selama enam bulan, dan pendakwa raya menambah tiga lagi bulan lepas.

Sirap ubat batuk yang tercemar itu dihasilkan oleh Marion Biotech di India dan diedarkan oleh Perubatan Quramax di Uzbekistan.

Hukuman paling lama 20 tahun dikenakan ke atas Singh Raghvendra Pratar, Pengarah Eksekutif di Perubatan Quramax.

Bekas pegawai kanan yang bertanggungjawab melesenkan ubat yang diimport juga telah dijatuhkan hukuman penjara yang panjang.

Januari lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata, dua sirap batuk Marion Biotech adalah “substandard” selepas 18 kanak-kanak Uzbekistan meninggal dunia selepas mengambilnya.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) berkata, dua sirap ubat batuk – Ambronol dan Dok-1 Max mempunyai jumlah bahan cemar yang tidak boleh diterima.

Marion Biotech menafikan dakwaan itu, malah tidak bersetuju dengan penemuan tersebut.

Pada bulan Mac, lesen pembuatannya telah dibatalkan secara kekal.

Mahkamah memutuskan keluarga 68 kanak-kanak yang meninggal dunia masing-masing akan menerima pampasan sebanyak AS$80,000.

Jumlah yang sama juga akan dibayar kepada keluarga empat kanak-kanak yang hilang upaya selepas mengambil ubat batuk itu. – Agensi