Wednesday, May 22, 2024
Home Sukan Faisal bakal jalani pembedahan tampalan, kulit paha mungkin digunakan

Faisal bakal jalani pembedahan tampalan, kulit paha mungkin digunakan

Faisal Halim. Foto FB Selangor FC.
KUALA LUMPUR – Pemain Selangor FC, Faisal Halim akan menjalani pembedahan ‘split skin graft’ (SSG) yang dijadualkan pada minggu depan selepas kejayaan tiga pembedahan sebelum ini.
Ketua Perubatan Sukan Selangor FC, Dr Muhammad Hazwan Khair berkata, prosedur tersebut akan dilakukan dengan mengambil kulit lain di bahagian badan Faisal dan ditampal pada tempat lecuran akibat simbahan asid tersebut.

Menurutnya, ia juga mungkin akan menjadi pembedahan terakhir yang akan dilalui Faisal sekiranya pembedahan keempat itu berjalan lancar.

“Semua proses rawatan Faisal mengikut rancangan. Dari segi tempoh, kita kena tengok perkembangan klinikal dan prosedur seterusnya minggu hadapan melibatkan ‘split skin graft’ jika tiada apa-apa halangan.
“Bahagian kulit yang akan diambil itu bergantung kepada pemeriksaan pakar bedah nanti. Banyak perkara perlu diambil kira terutama kawasan kulit mana yang sesuai dan sebagainya.
Faisal yang mengalami kelecuran tahap empat di beberapa bahagian badannya selepas disimbah asid oleh dua individu tidak dikenali telah melalui tiga pembedahan termasuk prosedur ‘skin allograft’ menggunakan kulit dari Belgium.
Dalam pada itu, Muhammad Hazwan turut menyifatkan perkembangan rawatan Faisal sangat memberangsangkan dan pihak kelab gembira dengan keadaan itu.
“Sepanjang minggu ini kita dapat tengok bahawa perkembangan Faisal sangat memberangsangkan.
“Kadar penyembuhan tu, Alhamdulillah dari segi pihak pakar dan pihak kelab sangat gembira,” katanya. – MalaysiaGazette

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here