Bangunan Bursa Malaysia di Kuala Lumpur. Foto MOHD ADZLAN, 08 APRIL 2024.

KUALA LUMPUR – Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Malaysia) memperkukuh perlindungan pelaburnya dengan pengenalan Peringatan Dagangan (Trading Reminders) berkuat kuasa serta-merta.

Ia merupakan peringatan terhadap syarikat tersenarai yang mempamerkan aktiviti dagangan luar biasa.

Peringatan Dagangan yang dikeluarkan oleh Bursa Malaysia, akan menjadi tambahan kepada pertanyaan Aktiviti Pasaran Luar Biasa (UMA) oleh bursa yang mendedahkan syarikat tersenarai awam (PLC) kepada pergerakan harga atau volum ketara, yang tidak dapat dijelaskan.

Bursa Malaysia telah melihat keadaan yang mana harga dan volum saham kekal tidak menentu walaupun PLC bertindak balas tiada perkembangan baharu dalam maklum balas UMA mereka.

Oleh itu, isyarat Peringatan Dagangan bertujuan memberi amaran kepada pelabur supaya berhati-hati apabila menghadapi saham yang memaparkan pergerakan harga dan/atau volum luar biasa secara berterusan selepas maklum balas UMA syarikat tersenarai.

Inisiatif ini melengkapkan pendekatan pelbagai serampang Bursa Malaysia yang sedia ada terhadap peraturan pasaran.

Tindakan awalan, termasuk hubung saling Penyertaan Organisasi untuk menangani kebimbangan perdagangan yang tidak teratur, kekal sebagai asas usaha ke atas perlindungan pelabur.

Bursa Malaysia juga mengekalkan pilihan untuk mengeluarkan Amaran dan Penetapan Pasaran yang memberi amaran kepada pelabur mengenai saham yang terdedah kepada spekulasi atau manipulasi yang berlebihan.

Bursa juga mengulangi tidak akan teragak-agak untuk meneruskan tindakan penguatkuasaan terhadap broker degil yang mengganggu pesanan pasaran.

Langkah perlindungan pelabur yang dipertingkatkan ini menyumbang kepada komitmen Bursa Malaysia untuk memupuk persekitaran perdagangan yang cekap dan bertenaga.

Butiran penuh mengenai langkah-langkah ini boleh didapati di laman web Bursa Malaysia di https://www.bursamalaysia.com/regulation/about_bursa_malaysia_regulatory/market_
pengawasan/tinjauan keseluruhan. – MalaysiaGazette