MAKKAH – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar mahu jemaah haji Malaysia terus menjadi contoh dan ikutan kepada jemaah haji dari negara lain dalam soal kebersihan di Masyair nanti.

Mohd Naim berkata jemaah haji Malaysia sebelum ini sememangnya dikenali serta diiktiraf oleh kerajaan Arab Saudi sebagai yang berdisplin serta berilmu dalam pelbagai aspek termasuk menerusi Program Kebersihan Masyair dan imej itu harus dikekalkan oleh semua jemaah haji musim 1445H/2024.

“Pada 2018 Tabung Haji (TH) telah memperkenalkan program ini sebagai satu inisiatif untuk mengajak jemaah haji Malaysia melaksanakan satu daripada tanggungjawab sebagai umat Islam dan sebagai jemaah haji yang bertanggungjawab.

“Hasil program itu Kerajaan Arab Saudi memuji keadaan di Arafah yang ditinggalkan oleh jemaah Malaysia ini dan menjadi contoh kepada negara lain dalam soal menjaga kebersihan kawasan Masyair,” katanya selepas melancarkan Program Kebersihan Masyair di Hotel Land Premium di sini semalam.

Majlis turut dihadiri Pengerusi TH Tan Sri Abdul Rashid Hussain, Pengarah Urusan Kumpulan, Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji Syed Hamadah Syed Othman dan Ketua Rombongan Haji 1445H/2024 Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata menjaga kebersihan merupakan sebahagian daripada ibadah serta amat dituntut oleh agama Islam selain sebagai cerminan kemabruran haji seseorang jemaah dan bukan bersandarkan kepada rukun semata-mata.

“Ibadah sebenarnya mempunyai makna yang lebih meluas dan bukan hanya tertumpu kepada ibadah khusus seperti solat sahaja. Menjaga hubungan dengan jemaah haji lain juga merupakan satu ibadah dan begitu juga menjaga kebersihan persekitaran,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata dengan adanya program ini, jemaah haji Malaysia dapat memahami konsep ibadah dengan lebih meluas selain dapat menerapkan konsep ta’awun iaitu bekerjasama bagi memastikan kawasan Masyair bersih dan teratur sama seperti keadaan waktu tiba.

Sementara itu selepas majlis berkenaan, Mohd Na’im bersama pengurusan tertinggi TH meluangkan masa menyantuni lima waris jemaah haji Malaysia yang meninggal dunia di Tanah Suci baru-baru ini.

Beliau sempat memberikan kata-kata semangat kepada semua waris berkenaan dan memberi jaminan bahawa TH akan melaksanakan badal haji untuk kesemua jemaah yang terlibat.- BERNAMA