LOS ANGELES – Syarikat Walt Disney mengumumkan lokasi terbaharu taman tema terbaharu di Emiriah Arab Bersatu yang kini muncul sebagai hab global kewangan dan hiburan.
Pusat peranginan tepi pantai itu akan terletak di Pulau Yas di Abu Dhabi, dan dibina bersama firma tempatan Miral, kata Disney sambil berharap dapat menarik pelancong dari Timur Tengah dan Afrika, India, Asia dan Eropah.
Pengumuman Disney dibuat menjelang lawatan Presiden AS Donald Trump ke Arab Saudi, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu minggu depan.
Disneyland Abu Dhabi akan menjadi yang ketujuh sejak dibuka di Anaheim, California pada tahun 1955.
Tempat peranginan lain adalah di Florida, Tokyo, Paris, Hong Kong dan Shanghai.
Resort baharu itu akan menggabungkan “cerita ikonik, watak dan tarikan Disney dengan budaya Abu Dhabi, garis pantai dan seni bina yang menakjubkan,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.
Gergasi hiburan yang berpangkalan di California melaporkan syarikat itu menyaksikan peningkatan yang kukuh dalam pendapatan suku tahunan.
Syarikat itu berkata, jualan keseluruhan meningkat tujuh peratus kepada $23.6 bilion dalam tempoh Januari hingga Mac, dengan pelanggan perkhidmatan penstriman Disney+ meningkat kepada 126 juta, menambah 1.4 juta langganan baharu.
Keuntungan dalam pelanggan datang kerana penganalisis secara meluas menjangkakan penurunan.
Segmen pengalaman, yang merangkumi taman tema, menyaksikan peningkatan hasil kepada AS$8.9 bilion. – Agensi
















