KUALA LUMPUR – Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka melanda Sabah dan Selangor hingga jam 9 pagi ini.
Di Sabah kawasan terlibat ialah di pedalaman (Sipitang, Tenom, Beaufort, Nabawan dan Keningau), Sandakan (Telupid dan Beluran) dan Kudat.
Manakala di Selangor hanya di Klang.
Jabatan Meteorologi Malaysia berkata, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.
Amaran ribut petir adalah jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.
Semalam, MetMalaysia meramalkan Sabah dan Sarawak mengalami rebut petir yang lebih panjang pada hari Rabu ini, 24 Februari 2026.
MetMalaysia berkata, ramalan itu susulan analisis terhadap model-model ramalan cuaca terdapat penumpuan angin di kedua-dua negeri tersebut. – MalaysiaGazette
















