Gambar : IPD Kuantan

KUANTAN – Mayat lelaki yang terjatuh ke dalam sungai ketika sedang melakukan kerja-kerja menjaring ikan di Sungai Belat, Kampung Belukar, Batu Tiga Jalan Gambang, di sini semalam ditemukan kira-kira pukul 12.05 tengah hari ini.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisoner Ashari Abu Samah berkata, mangsa, Mohd Firdaus Rahmat, 43 ditemukan di tempat dia dipercayai terjatuh.

“Siasatan awal mendapati tiada unsur jenayah pada badan mangsa dan mangsa dipercayai diserang sawan ketika kejadian sebelum terjatuh ke sungai.

“Mangsa mempunyai rekod kesihatan sakit sawan dan mendapat rawatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA). Bagaimanapun, bedah siasat lanjut akan menentukan punca dan waktu kematian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ashari memaklumkan, kes tersebut diklasifikasi sebagai kematian mengejut (SDR) sehingga laporan bedah siasat diperoleh.

Berdasarkan laporan polis, Mohd Firdaus dikatakan turun ke sungai secara bersendirian dengan menaiki sebuah bot gentian kaca pada pukul 2.30 petang semalam.

Dua jam kemudian, bot mangsa ditemukan tanpa jurumudi dan dia dipercayai terjatuh ke dalam sungai.

Terdahulu, Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Zulfadli Zakaria berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu pada pukul 7.58 malam semalam, sebelum sepasukan 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuantan digerakkan ke lokasi. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast