Orang awam memerhati air banjir yang menutupi jalan selepas Sungai Douro melimpah di Aranda de Duero, wilayah Burgos, di utara Sepanyol, pada 15 Februari 2026. Foto oleh AFP

 

MADRID – Sepanyol mengalami Januari dan Februari paling basah dalam hampir setengah abad, dengan rangkaian ribut maut melanda negara itu, menurut agensi cuaca AEMET pada Khamis.

Semenanjung Iberia dianggap sebagai wilayah barisan hadapan bagi perubahan iklim, mengalami gelombang panas yang semakin panjang, kadangkala bermula sebelum musim panas, berserta hujan lebat lebih kerap.

Sebelas ribut besar melanda negara itu dari akhir Disember hingga pertengahan Februari, membawa hujan lebat dan angin kencang, kata jurucakap AEMET, Ruben del Campo.

“Januari dan Februari 2026 adalah bulan paling banyak hujan dalam 47 tahun terakhir, menonjolkan sifat luar biasa,” katanya kepada pemberita.

Grazalema, salah satu kawasan yang paling teruk terjejas di selatan Sepanyol, menerima jumlah hujan lebih daripada jangkaan setahun dalam hanya beberapa hari semasa ribut Leonardo pada Februari.

Banjir teruk dan risiko tanah runtuh menyebabkan pihak berkuasa mengevakuasi seluruh bandar, dan dua orang meninggal dunia akibat ribut tersebut.

Del Campo berkata, tahap keterukan Leonardo adalah “jejak perubahan iklim”, dengan menekankan lautan yang lebih hangat meningkatkan penyejatan, manakala atmosfera yang lebih panas mengekalkan lebih banyak wap air, menghasilkan hujan lebih lebat.

Negara jiran, Portugal, juga mengalami Februari paling basah dalam 47 tahun, menurut agensi meteorologi Portugis IPMA pada Selasa.

Ini adalah musim sejuk kelapan berturut-turut yang panas atau sangat panas di Sepanyol, dengan suhu melebihi purata, satu rekod yang belum pernah berlaku dalam catatan AEMET, kata Del Campo.

Beliau meramalkan, kemungkinan 50 hingga 70 peratus musim bunga akan datang juga akan lebih panas daripada biasa. – Agensi

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast