KUALA LUMPUR – Chef selebriti terkemuka negara, Chef Wan berkongsi rasa bangga selepas cucunya, Isabella Saffiya O’Luanaigh menjadi salah seorang pemain yang membarisi senarai akhir 22 pemain bagi skuad bola sepak wanita bawah 17 tahun negara (Malayan Tigress B-17) pada kempen Piala Srikandi Merdeka 2026 yang sedang berlangsung di Kudus, Indonesia.
Menerusi perkongsian di media sosial Threads, Chef Wan atau Datuk Redzuawan Ismail turut mengucapkan tahniah kepada Isabella dan pasukan apabila berjaya menewaskan Arab Saudi 9-0 dalam aksi terakhir kumpulan di Super Soccer Arena, Kudus, kelmarin.
Namun katanya, beliau hanya mengetahui pencapaian itu ketika dimaklumkan oleh ibu Isabella iaitu anaknya yang juga pelakon, Serina disebabkan bukan peminat bola sepak dan tidak begitu mengetahui mengenai sukan berkenaan.
“Saya baru tahu apabila Rina menghantar mesej kepada saya dan Qamal menghantar semua laporan media ini.
“Tahniah kepada Isabella dan pasukannya atas pencapaian mereka. Saya sangat bangga dengannya. Alhamdulillah,” katanya.
Untuk rekod, Isabella,14, merupakan pemain tengah skuad berkenaan dengan nombor jersi 11.
Kemenangan besar itu membolehkan Malaysia mengatasi Hong Kong menerusi kelebihan perbezaan jaringan selepas kedua-dua pasukan menamatkan saingan dengan empat mata.
Lebih membanggakan, skuad bimbingan Fairuz Montana Zainal Abidin itu beraksi dengan 10 pemain sejak minit ke-21 selepas Dishanna Nagarajan Pillay dilayangkan kad merah.
Kejayaan itu membolehkan skuad muda negara mara ke separuh akhir dan memberi peluang kepada mereka untuk meneruskan momentum cemerlang dalam usaha memburu kejayaan di kejohanan berkenaan. – MalaysiaGazette
















