Shamshun
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Shamsun Baharin Mohd Jamil

PUTRAJAYA – Pengenalan Akta Liabiliti Korporat akan memberi manfaat kepada penggerak perniagaan dalam mengendalikan tahap tadbir urus korporat yang tinggi.

Timbalan Ketua Pengarah (Pencegahan), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Datuk Shamsun Baharin Mohd. Jamil berkata, ini kerana kawalan anti-rasuah yang diperkenalkan dalam sistem pengurusan akan meningkatkan organisasi dalam menjalankan perniagaan.

Jelas beliau, ia amat memberi faedah kepada kawasan mana apabila menjalankan perniagaan di luar dari Malaysia.

“Penggerak perniagaan perlu mengambil perhatian bahawa undang-undang anti-rasuah di negara-negara lain telah menjadi rakan perniagaan mereka lebih efektif.

“Jika anda melakukan perniagaan dengan syarikat-syarikat di Amerika Syarikat contohnya, korupsi mungkin menjatuhkan perniagaan anda.

“Di bawah Amalan Rasuah Asing Amerika Syarikat, banyak organisasi besar telah didapati bersalah dan sehingga hari ini masih membayar denda,” katanya.

Beliau berkata demikian pada seminar bertajuk ‘Gearing Up For Corporate Liability’ di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd. Shukri Abdull.

Shamsun Baharin berkata, pihaknya banyak kali menegaskan pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati.

Ujarnya, apabila ia berlaku kepada rasuah, liabiliti kepada rakan boleh melumpuhkan dan penawarnya akan memudaratkan secara bersama.

“Jadi ambil perhatian dengan langkah pencegahan yang sedia ada seperti Sistem Pengurusan Anti Rasuah atau Sistem Integriti Korporat Malaysia.

“Bila anda mengendalikan penilaian risiko untuk perniagaan anda, masukkan penilaian risiko rasuah,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Shukri yang ditemui media berkata, tempoh bertenang diberikan kepada penggiat perniagaan korporat bagi memahami akta tersebut.

Jelasnya, pihaknya mahu berlaku adil dan pada masa sama menegaskan akta tersebut diperkenalkan bukan untuk mencari salah ahli lembaga syarikat.

Dalam pada itu, seminar ‘Gearing Up For Corporate Liability’ bertujuan memastikan setiap pihak berkepentingan atau organisasi memahami pelaksanaan peruntukan liabiliti korporat.

Selain memberi penerangan mengenai peruntukan undang-undang dalam Seksyen 17A itu, seminar separuh hari itu juga menerangkan inisiatif dan langkah pencegahan yang boleh diambil sesebuah organisasi bagi mengelak mereka dikenakan tindakan undang-undang berkaitan liabiliti korporat. – MalaysiaGazette

Tinggalkan Jawapan