KUALA LUMPUR – Peminat pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei boleh menyaksikan tayangan sulung filem Lee Chong Wei pada 9 Mac ini.

Lebih menarik, filem versi tambahan berdurasi 133 minit itu akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil di Bandar Sukan Kuala Lumpur di sini.

Acara Tayangan Perdana Sedunia Lee Chong akan turut dihadiri Chong Wei dan keluarga, jaguh-jaguh badminton negara, selebriti serta pengarah dan para pelakon filem itu.

Filem arahan Teng Bee itu mengisahkan kehidupan awal Chong Wei yang penuh liku sehingga menjadi pemain badminton nombor satu dunia.

Tarikan utama majlis anjuran CB Pictures dan Sky Events dengan kerjasama Mahu adalah tayangan filem versi tambahan berdurasi 133 minit itu yang tidak akan ditayangkan di mana-mana pawagam.

Filem berkenaan akan ditayangkan di dalam stadium menggunakan layar gergasi LED berukuran 40 meter x 17 meter sekali gus menjadikannya sebagai majlis tayangan perdana filem terbesar di Malaysia.

Ia dijangka dihadiri sekurang-kurangnya 20,000 penonton dan bakal dicatatkan dalam The Malaysia Book of Records.

Penerbit Eksekutif, Datuk Joe Lee berkongsi, Chong Wei belum lagi menonton filem berkenaan dan beliau akan menyaksikannya buat pertama kali bersama penonton yang hadir pada majlis yang berlangsung pada 9 Mac itu.

“Ia akan menjadi majlis istimewa buat Chong Wei dan semua yang hadir,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam majlis berkenaan, peminat juga boleh menyaksikan acara karpet sepanjang 100 meter yang mengalu-alukan kedatangan jaguh-jaguh badminton tanah air, para pelakon filem ini serta tetamu selebriti.

Pihak penganjur akan turut menjemput skuad badminton Negara yang menjuarai Piala Thomas 1992 ke acara penuh bermakna ini.

Selain itu, penonton juga akan dihiburkan dengan persembahan para penyanyi popular yang bakal diumumkan kelak. Mereka akan menyanyikan lagu-lagu tema filem.

Sekurang-kurangnya 10 gerai penaja akan diadakan di dalam Stadium Nasional dan ia akan bermula sebaik pintu stadium dibuka untuk penonton bermula pukul 4 petang.

Tiket untuk acara berharga RM88, RM108, RM128 dan RM168 boleh dibeli menerusi laman web www.myticket.asia mulai 20 Januari ini.

Sebarang pertanyaan mengenai tiket boleh dikemukakan di talian 038605 0195.

Setiap pembelian tiket membolehkan penonton menerima secara percuma, sehelai kemeja-T filem Lee Chong Wei bernilai RM59, sekeping tiket filem Lee Chong Wei di pawagam Golden Screen Cinema (GSC),  sekeping poster edisi terhad filem tersebut yang ditandatangani oleh Chong Wei dan para pelakon serta satu beg tenunan tajaan filem.

Semua ini akan diedarkan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari tayangan perdana tersebut. Selain itu, pembeli tiket juga berpeluang memenangi hadiah menarik untuk cabutan bertuah seperti raket badminton Yonex Lee Chong Wei sebanyak 100 unit, telefon pintar Samsung (5 unit), buku filem (30 unit) dan pelbagai lagi hadiah menarik disediakan.

Sementara itu, filem Lee Chong diedarkan oleh GSC Movies dengan kerjasama penaja persembahan CNI, penaja utama Yonex dan Parkson; Hwa Tai Tai (biskut rasmi); 100Plus (minuman isotonik rasmi); Pentens (bahan binaan rasmi); Mandarin Oriental Kuala Lumpur (hotel rasmi); Sanwa (pencetak rasmi); Isuzu (kenderaan rasmi), Garnier Men (produk penjagaan kulit rasmi), Powernet (pelabur hartanah rasmi), dan penghargaan khas kepada Samsung. – MalaysiaGazette