CARACAS – Sebuah firma keselamatan Venezuela yang sedang mencari pekerja dengan menaarkan bonus ‘motivasi’ berupa 144 biji telur untuk penampilan yang baik dan menepati masa – selain gaji bulanan sebanyak AS$10.

Menyedari kekurangan makanan dan peningkatan harga dalam krisis ekonomi di negeri Zulia, Venezuela, Atlas Security mencari pengawal kesemalatan dengan gaji bulanan Sebanyak Bolivar 2 juta – AS$10 pada kadar pasaran gelap – ditambah dengan bonus ‘motivasi’ berupa telur.

Bagi melayakkan diri mendapatkan sepapan telur yang mengandungi 36 biji telur bernilai kira-kira AS$2, pekerja perlu sampai tepat pada masa dan berpakaian kemas.

“Ramai yang tidak memenuhi peraturan asas ini, sebab itu kami lakukannya,” kata Pengurus Sumber Manusia, Cindy Fuenmayor kepada Reuters.

“Kami menerima banyak permohonan sejak kami penyiarkan iklan ini. Kami inovatif. Ia adalah insentif yang baik,”.

Bonus makanan dan pengangkutan adalah kritikal kepada pekerja-pekerja Venezuela. Mata wang negara itu telah jatuh sehingga gaji minimum kini adalah kira-kira AS$1 sebulan pada kadar pasaran gelap.

Venezuela juga sedang menghadapi hiper inflasi dan merupakan salah sebuah negara yang mempunyai kadar pembunuhan tertinggi dunia – dengan pengawal keselamatan sering menjadi mangsa jenayah.

Kira-kira 200 jawatan, kebanyakannya adalah pengawak keselamatan, ditawarkan di Atlas, kata Fuenmayor. – Reuters