Pope Francis leads the Christmas night Mass in Saint Peter's Basilica at the Vatican December 24, 2017. REUTERS/Tony Gentile

VATICAN CITY- Lelaki yang mempunyai kecenderungan terhadap kaum sejenis tidak sepatutnya diterima sebagai paderi Katolik.

Menurut Pope Francis di dalam buku baharunya, paderi-paderi homoseksual sepatutnya meninggalkan badan tersebut daripada hidup berpura-pura.

Sebelum ini beliau pernah memberi cadangan supaya proses saringan calon untuk paderi diketatkan dan kali ini Francis meminta supaya paderi-paderi yang aktif menjalani kehidupan gay serta tidak mampu menunaikan ikrar mereka supaya meninggalkan institusi gereja.

Francis membuat komen tersebut dalam temuramah dengan paderi Sepanyol, Fernando Prado yang bertajuk Kekuatan Seruan yang mana beliau membincangkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh paderi hari ini.

Katanya, isu homoseksual di gereja adalah sesuatu yang membimbangkan beliau.

“Permasalahan homoseksual adalah sesuatu yang serius dan pihak yang melatih bakal paderi perlu tegas di dalam memastikan para calon adalah matang dari segi kemanusiaan dan emosi sebelum diberi amanah,” katanya.- MalaysiaGazette