Lim Kit Siang

KUALA LUMPUR – Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata beliau percaya kerajaan Pakatan Harapan (PH) boleh menangani penyebaran berita palsu dan ucapan berbaur kebencian secara berkesan.

Katanya, berita palsu dan ucapan berbaur kebencian itu bukan sahaja boleh menghancurkan Malaysia yang bermasyarakat majmuk, tetapi juga telah dikenal pasti sebagai ancaman eksistensi ketiga terhadap manusia.

“Di Malaysia, atau di seluruh dunia, persoalan mengenai berita palsu, ucapan berbaur kebencian telah mengatasi sifat manusia dan kita sepatutnya berupaya untuk memeranginya,” katanya di forum Demokrasi Pada Era Polarisasi di sini malam ini.

Lim yang juga Ahli Parlimen Iskandar Puteri berkata beliau sendiri pernah menjadi sasaran penyebar berita palsu di media sosial pada tahun 2017, dan isu itu telah menjadi suatu kebiasaan dan kelaziman dalam kalangan rakyat Malaysia.

Kebelakangan ini, beliau berkata terdapat peningkatan dalam sentimen perkauman dan agama di negara ini, dengan permasalahan itu diburukkan oleh parti-parti tidak bertanggungjawab, pihak yang mengambil kesempatan dan penyebar berita palsu.

— BERNAMA

2 Komen

  1. Cakap tak serupa bikin. PH naik pegang Malaysia pun kerana berita fitnah palsu dari DAP PH berzaman lebih2 lagi lks lge.

  2. Memang PH boleh tangani penyebaran berita palsu dengan LKS mengarahkan RBA DAP, Cyber troopers PKR dan Ppbm untuk berhenti membuat berita palsu setiap hari.
    Sendiri Bakar hutan Sendiri pula padamkan.
    Boleh jadi Hero selepas Buat Jahat

Comments are closed.