Sebahagian pekerja asing menjalani ujian saringan wabak Covid-19 berikutan Perintah Kawalan Pergerakan ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Kampung Baru, Kuala Lumpur. foto IQBAL BASRI, 16 APRIL 2020

KUALA LUMPUR – Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) berpendapat tindakan kerajaan mewajibkan pekerja asing menerima ujian COVID-19 dengan kosnya ditanggung majikan adalah tidak wajar, tidak adil dan tidak masuk akal.

Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan berkata, ujian tersebut memerlukan belanja kira-kira RM500 seorang dan negara ini mempunyai 2.3 juta pekerja asing yang sah.

“Ini bermakna sebanyak RM1.15 bilion akan ditanggung majikan,”katanya kepada Sinchew Daily.

Shamsuddin berkata, kerajaan sebelum ini berkata Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menyediakan ujian untuk pekerja, tetapi sekarang mahu majikan yang menangung.

“Kemampuan Malaysia sekarang adalah melakukan 16,300 ujian sehari, maka kami memerlukan lebih enam bulan untuk melakukan ujian ke atas 2.3 juta pekerja asing yang sah.

“Dengan kit ujian segera belum disediakan secara baik dan tanpa perbincangan terlebih dahulu dengan majikan, keputusan ini adalah terburu-buru,”katanya.

Tambahnya, adalah tidak adil untuk kerajaan menuding jari kepada pekerja tapak binaan di Ampang, Kuala Lumpur sebagai sumber jangkitan sebelum hasil siasatan diperoleh. – MalaysiaGazette

1 Komen

  1. Mmg anjing pati ni lh yg bawa pyakit nya..klu majikan tak nk tanggung, harap krjaan halau blik smua pkerja asing..jgn bgi masuk mlysia lg..biar padam muka persatuan majiakn2 tu…smau nk suruh krjaan tnggung, sdngkn pkerja ko n asing bkn tgungjawab krjaan oiii..itu kna fhm, itu atas tgungjawab majikn…klu smua nk krjaan tgung..lbh baik krjaan je byr gaji pkerj apuaj2 ko tu…fikir guna otak, bkn guna kpla lutut..

Comments are closed.