Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof. foto SYAFIQ AMBAK, 01 MAC 2020.

IPOH – Kerajaan sedang berbincang bagi menambah aset Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dalam usaha meningkatkan kesiapsiagaan agensi berkenaan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof.

Beliau berkata, selain sumbangan daripada pihak berkaitan, masih ada kelengkapan yang diperlukan agensi itu.

Aset-aset baharu ini termasuk ambulans bagi membolehkan APM menggunakannya untuk menyelamatkan nyawa, katanya semasa berucap pada Majlis Lawatan Kerja dan Amanat kepada Warga APM Perak di sini hari ini.

Sementara itu, Mohd Redzuan berkata, kerajaan sentiasa menghargai dan mengiktiraf peranan yang dimainkan oleh APM terutama dalam menangani ancaman pandemik Covid-19 di negara ini.

Katanya, meskipun terdapat pelbagai kekangan, APM tetap unggul dalam melaksanakan tanggungjawab dan tugasan yang diamanahkan khususnya membabitkan pengurusan bencana.

“Oleh itu, saya sebagai menteri yang dipertanggungjawabkan akan berusaha untuk meletakkan APM di tempat sewajarnya dan sebaris dengan agensi-agensi yang perlu ada dalam setiap aspek bencana negara,” katanya. – Bernama