KUALA LUMPUR – Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)  Malaysia menguncup 17.1 peratus daripada pertumbuhan marginal 0.7 peratus pada suku pertama 2020, terendah yang pernah dicatatkan sejak suku keempat 1998 (-11.2%).

Ketua Perangkaan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, suku kedua tahun 2020 adalah tempoh yang mencabar untuk ekonomi negara kerana ketika itu keutamaan utama kerajaan adalah memastikan kesihatan dan keselamatan rakyat Malaysia.

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Pergerakan Bersyarat Perintah Kawalan (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dalam memutuskan rantaian wabak Covid-19 telah mempengaruhi aktiviti ekonomi Malaysia secara keseluruhan.

Sebagai ekonomi terbuka, tahap keterbukaan Malaysia adalah 123.0 peratus (2019) antara yang tertinggi di dunia, ini dijelaskan oleh peratusan jumlah perdagangan untuk barang dan perkhidmatan ke atas KDNK.

Prestasi KDNK pada suku kedua juga terjejas disebabkan sektor luaran yang lemah kerana penyebaran Covid-19 membabitkan 210 negara.

Oleh itu, permintaan lesu telah mempengaruhi pengeluaran pembuatan untuk industri berasaskan berorientasikan eksport yang merosot 13.5 peratus yang membentuk 71 peratus dalamnilai tambah sektor pembuatan.

Jumlah perdagangan untuk suku ini merosot 14.7 peratus berbanding suku kedua 2019.

Pertumbuhan suram dalam perdagangan Malaysia dapat dilihat dari jumlah transaksi, yang mana 7.9 juta urus niaga dicatatkan pada suku kedua tahun 2020 berbanding 11.4 juta urus niaga dari suku yang sama tahun sebelumnya.

Dari segi pengeluaran, pertumbuhan negatif direkodkan oleh semua sektor kecuali sektor pertanian.

Sektor perkhidmatan dan pembuatan masing-masing merekodkan pertumbuhan negatif 16.2 peratus dan 18.3 peratus. pembinaan menyusut 44.5 peratus manakala perlombongan & pengkuarian merosot 20.0 peratus.

Dari segi permintaan, semua komponen permintaan akhir menyusut kecuali perbelanjaan penggunaan akhir kerajaan yang mencatatkan pertumbuhan positif 2.3 peratus.

Perbelanjaan penggunaan akhir swasta merosot 18.5 peratus, pembentukan modal tetap kasar menyusut 28.9 peratus, Eksport jatuh 21.7 peratus sementara import menguncup 19.7 peratus.

Mohd Uzir berkata, penyusunan KDNK suku kedua 2020 telah ditambahbaik dengan penambahan anggaran KDNK bulanan bagi mengukur prestasi ekonomi semasa.

Initiatif penyusunan statistik baharu ini akan memberikan data yang lebih bermaklumat untuk pengguna.

Berdasarkan anggaran KDNK bulanan, kemerosotan ketara berlaku dalam kesemua sektor pada April 2020 yang menyebabkan KDNK merosot 28.6 peratus.

Namun, prestasi pada Mei bertumbuh lebih baik kepada negatif 19.5 peratus dan terus mencatatkan penguncupan lebih rendah kepada Jun kepada negatif 3.2 peratus.

Penguncupan yang lebih perlahan bagi bulan Jun berlaku pada semua sektor terutamanya sektor pembuatan dan pertanian masing-masing mencatatkan pertumbuhan positif 4.5 peratus dan 11.0 peratus, sementara sektor lain mencatatkan pertumbuhan yang perlahan (Pembinaan: -12.7%, Perlombongan & pengkuarian: -16.4% dan Perkhidmatan: -6.0%).

Pada bulan Jun 2020, prestasi eksport Malaysia telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan daripada kesan pandemik Covid-19 dengan mencatatkan pertumbuhan positif 8.8 peratus kepada RM82.9 bilion dengan mencapai lebihan dagangan sebanyak RM20.9 bilion, iaitu nilai terbesar yang pernah direkodkan.

Sementara itu, pada Mei 2020 perdagangan Malaysia menguncup sebanyak 27.8 peratus tahun ke tahun.

Mengulas lanjut prestasi KDNK suku kedua 2020, Mohd Uzir menjelaskan penyusunan KDNK dibuat dengan terperinci melibatkan industri spesifik mengikut Piawaian Klasifikasi Industri Malaysia (MSIC).

Sebanyak 735 industri merekodkan pertumbuhan negatif (ST12020: 381 industri) dengan sumbangan nilai ditambah sebanyak 68.5 peratus (RM176.1 bilion).

Nilai ditambah bagi 735 industri telah menyusut ketara 27.4 peratus berbanding suku tahun kedua 2019 sebaliknya hanya 260 industri mencatatkan pertumbuhan positif (ST12020: 617 industri) dengan sumbangan nilai ditambah sebanyak 31.4 peratus (RM110.2 bilion).

Sektor berorientasikan pelancongan merupakan antara sektor yang merosot seperti industri perkhidmatan makanan, minuman dan penginapan, perkhidmatan agensi pelancongan, pengangkutan, penganjuran persidangan, rekreasi dan sukan ekoran sekatan perjalanan dan penutupan sempadan negara.

Perbelanjaan pelancong asing menyumbang lebih 50 peratus kepada sektor pelancongan negara.

Indikator lain seperti jumlah jualan dan pendaftaran kenderaan telah menyusut mendadak bagi bulan April dan Mei 2020 dan memberi kesan kepada prestasi segmen kenderaan bermotor bagi suku tahun kedua 2020.

Walau bagaimanapun, inisiatif kerajaan yang memperkenalkan pengecualian cukai jualan sepenuhnya bagi kereta penumpang kenderaan pemasangan tempatan CKD dan 50 peratus bagi model jenis import sepenuhnya (CBU) memberikan kelebihan kepada pemulihan prestasi segmen ini.

Sebagai sebuah ekonomi terbuka, darjah keterbukaan ekonomi Malaysia ialah 123.0 peratus iaitu antara yang tertinggi di dunia, ia dijelaskan dengan peratusan jumlah dagangan barangan dan perkhidmatan kepada KDNK. – MalaysiaGazette