Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot), Brig Jen (B) Mohamed Arshad Raji.
Mohamed Arshad Raji

KUALA LUMPUR – Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) akhirnya bersuara apabila kerajaan Perikatan Nasional (PN) menyentuh isu arak bukan hal berkaitan menangani atau membanteras rasuah.

Presidennya, Datuk Mohamed Arshad Raji mempersoalkan adakah arak lebih buruk dari rasuah sehingga kerajaan Perikatan Nasional (PN) menerusi Kementerian Wilayah Persekutuan membuat keputusan menghentikan lesen penjualan minuman keras itu mulai Oktober tahun depan.

Beliau turut menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ahmad Marzuk Shaary yang menyatakan kemungkinan kerajaan akan memperluaskan larangan penjualan arak di kedai runcit dan serbaneka di seluruh negara sebagai tidak masuk akal.

“Cuba beritahu kami mana lebih buruk, minum arak atau rasuah? Mana yang lebih merosakkan masyarakat dan negara kita? Keburukan mana yang paling menarik orang Melayu?

“Beritahu kami antara dua keburukan ini, mana harus diambil tindakan terlebih dulu, menentang larangan minuman keras atau menghapuskan rasuah dalam kalangan masyarakat Melayu,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Tan Sri Annuar Musa mengenai Garis Panduan Baharu Lesen Minuman Keras (LMK) di Wilayah Persekutuan yang berkuat kuasa 1 Oktober tahun depan tidak ada kena mengena dengan soal agama mahupun kaum.

Sebaliknya, Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata, pengenalan garis panduan itu semata-mata untuk mengawal penjualan minuman keras secara terbuka.

Sementara itu di Kota Bharu, Ahmad Marzuk dilaporkan berkata, kerajaan tidak menolak kemungkinan memperluaskan pengharaman jualan arak di kedai serbaneka dan kedai runcit di negeri, selain Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Katanya, kerajaan menerima komen positif dari masyarakat merentasi kaum berhubung langkah itu yang dijangka dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bermula Oktober tahun depan.

Menurut Mohamed Arshad, tindakan kerajaan PN itu seperti cubaan campur tangan dalam urusan orang bukan Islam.

Jelas beliau, orang ramai, terutama bukan Islam sedang memerhati apa yang dinyatakan oleh pemimpin Pas sebelum ini.

“Orang bukan Islam sering diberi jaminan tidak akan dikenakan peraturan berkaitan dengan Islam dan urusan agama, termasuk isu Hudud.

“Orang bukan Islam diberitahu mereka boleh mengambil makanan tidak halal selagi agama mereka mengizinkan,” katanya. – MalaysiaGazette

10 Komen

 1. DUA PERBUATAN YANG BURUK ATAU HARAM DI SISI AGAMA TIDAK PERLU DICARI MANA ‘ SATU ‘ KURANG HARAMNYA….KERANA KEDUA-DUANYA BERDOSA DILAKUKAN DAN BUKAN UNTUK DIJADIKAN PILIHAN !.

 2. WAHAI ORANG2 BERIMAN ARAK JUDI BERTENUNG NASIB SIHIR BERHALA (SYIRIK) ADALAH PERBUATAN KOTOR DAN AMALAN SYAITAN MAKA KAMU JAUHILAH….DAN AMALAN RASUAH DIHARAMKAN DALAM SURAH AL BAQARAH 188….KESIMPULANNYA JELAS ARAK DAN RASUAH ADALAH DOSA BESAR MUKTAMAD

 3. ARAK IBU SEGALA MAKSIAT…pernah diriwayat seorang ahli ibadah akhirnya tewas kerana khammar arak bila akhirnya berzina dan membunuh perempuan itu selepas meminum arak…dosa minum arak zina dan membunuh.

 4. Mohamed Arshad pegawai yg terasa kot..sbb dulu2 dalam Mes tentera melibatkan perjumpaan pegawai tertinggi tentera memang ada arak kan..
  Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) ini hanya persatuan yg tidak memberi faedah kepada bekas2 tentera kerana duit pencen mereka ambil daripada sebahagian daripada tentera terutama bawahan,
  Itu sbb kerap melompat …
  Rasuah melibat pegawai atasan pun ada dan kenapa dia tak bersuara berkait kes tersebut

 5. Rasuah pon salah.. Arak pon salah..
  1. Tambah hukuman sebat pd akta rasuah negara

  2. Haramkan penjualan arak termasuk beer, liqour dan apa2 minimum yg mengandungi alkohol disemua lokasi awam dan kedai2 serbaneka

  3. Penjualan arak hanya di pusat hiburan.. Ketatkan kawalan dan penguatkuasaan. Wajib guna e hailing dan tak blh memandu atau mengendali sebarang mesin, jentera dan peralaran mekanikal

Comments are closed.