Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan mula 'membuka hati' untuk menjalin semua kerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

KUALA LUMPUR – Pakatan Harapan (PH) mengharapkan isu darurat dapat menjadi satu daya untuk membaiki hubungan yang retak dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad, sekali gus membentuk “pakatan besar pembangkang” atau PH++ yang menggabungkan semua parti pembangkang.

Selain itu, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan sedia membuka hati untuk bekerjasama dengan Dr. Mahathir dan Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal.

Sinchew Daily melaporkan, mesyuarat PH pada Selasa telah berbincang mengenai pakatan besar pembangkang PH++ dan Anwar tidak menolak cadangan itu.

“Kami ada bercakap tentang pakatan besar ini dan Anwar tidak menolak. Ia boleh dibincangkan, tetapi kami perlu elak saling menyerang terlebih dahulu.

“PKR minta Dr. Mahathir dan Shafie supaya jangan asyik menyerang Anwar, manakala parti-parti PH mahu Anwar meminta anak buahnya tidak menyerang Dr. Mahathir,” kata pemimpin PH itu.

Menurutnya, PH berharap isu pengumuman darurat akan menyediakan satu kesempatan untuk membaiki hubungan parti-parti pembangkang yang retak

Difahamkan, PH telah mengadakan mesyuarat Majlis Presiden yang pertama pada 2021.

Mesyuarat itu asalnya diadakan lebih awal iaitu pada tahun lalu tetapi ditundakan, dikatakan kerana Anwar “tidak syok” dengan satu kenyataan daripada DAP dan Amanah yang dipimpin Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu.

Menurut Sinchew Daily, walaupun pakatan besar pembangkang dibentuk, Anwar akan kekal sebagai Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang.

Mesyuarat PH juga tidak memberi terlalu banyak masa untuk membincang perkara mengenai pakatan pembangkang, tetapi memfokus kepada isu darurat. – MalaysiaGazette

8 Komen

 1. Tanya diri sendiri
  1. Nak biarkan terus ke pengkhianat pbbm dgn dosa2nya dgn sokongan parti penunggang agama semalaysia.
  2. Nak biarkan ekonomi negara terus merundum.
  3. Nak biarkan wabak covid19 terus meningkat sehingga sukar dibendung.
  4. Nak biarkan PM & kabinetnya muka tak malu dgn pegang kuasa tanpa majoriti yg akhirnya jadi bahan ejekan negara luar.

 2. Nak biarkan Anjing2 DApigs bermaharajalela dan rakyat akan cuma dapat 30 hinggit lagi atau biarkan orang yg nampak macam beriman memerintah. Sapa2 yg pilih kafir tu automatically dia pun menghampiri kekafiran

 3. Akar umbi UMNO mohon supaya teman sejoli Najib dan Zahid di percepat dakwaan dan penjarakan mereka sebab kes rasuah nya rakyat yang sengsara.

 4. Kpd ariff lagi muluk….jawapannya SHAFIE BEDALyg tidak AFDAL…GENCATAN POLITIK telah diSUARAKAN supaya PRN SABAH TIDAK DIADAKAN…tetapi KAMU dan warisan Pakatan Hancing…rasa EGO utk membubarkan DUN SABAH. jgn nak salahkn kjaan isytihar DARURAT….KERANA GILA KUASA SHAFIE BEDAL WARISAN kes COVID MENCANAK NAIK HINGGA HARI INI…kluster sabah. Malah Warisan isytihar Covid dn kematian pasukan keselamatan sebagai wayang SANDIWARA.

  pembangkang tetap menyalahkan dn perlekehkan…Darurat 2020 DITOLAK YDPA…pm diserang sebagai Lemah dn hilang sokongan…DARURAT 2021 DIKUATKUASA…PM dituduh tiada maruah selamatkan diri sendiri…boneka ydpa dn berpaut pada dinding pagar istana…rujuk salah udin ayub naib pres..am NANAH Dan ANWARFIKUN..P arti K hianat R eformasi….rakyat diBUAI dgn NOMBOR2 EKOR dari Anwarfikunn…serta menghasut DERHAKA pd YDPA…sebelum jadi PM nombor

Comments are closed.