Pemilik kedai makan, Ahmad Syafiq Ahmad Razali, 31 (kanan) bersama isterinya, Elvyana Sabanius, 29, terpaksa menutup kedainya akibat tidak mampu menampung kerugian setelah kekurangan pelanggan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor. Foto MOHD ADZLAN, 22 JANUARI 2021.

KUALA LUMPUR – Baru sahaja mahu mencuba mencari rezeki dengan berniaga, Elvyana Sabanius, 29 dan suami Ahmad Shafiq Ahmad Razali, 31 terpaksa menghentikan operasi kedai manisannya.

Kedai manisan yang diusahakan pasangan suami isteri itu selama empat bulan di Seksyen 13, Shah Alam beroperasi kali terakir semalam kerana terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu lagi membayar sewa kedai sebanyak RM3,000 sebulan.

Apa boleh buat, kata Elvyana, nasibnya berniaga disifatkan tidak baik ekoran penularan Covid-19 yang membimbangkan sehingga  kerajaan terpaksa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekali lagi.

Selama empat bulan berniaga, Elvyana memberitahu, beliau langsung tidak meraih satu sen keuntungan, sebaliknya rugi sebanyak RM40,000 modal yang dikumpul beberapa tahun hasilnya berniaga di tepi jalan sebelum ini.

“Kami terpaksa gulung tikar sebab berniaga sebulan PKP, asyik PKP, kami tidak boleh cover duit berniaga untuk bayar sewa.
Kawasan itu ramai pelajar Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS). Sekarang kan pelajar universiti tidak balik kampus lagi, jadi tempat itu sunyi, ‘mati’.

Owner kata kena wajib bayar, kena bayar sewa setiap bulan. Kami pun tidak mahulah berhutang kan, jadi lebih baik tutup.

“Modal itu kami kumpul hasil kerja keras berniaga di tepi jalan sahaja sebelum ini. Tapi sebab selalu dikacau oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) jadi kami membuat keputusan untuk menyewa kedai,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Kecewa, itulah yang terluah daripada bibir Elvyana apabila melihat perniagaannya tidak menjadi seperti yang diimpikan seperti ‘pelamin anganku musnah’.

“Kecewa. Hati memang kecewa. Tidak tahu lagi selepas ini mahu buat apa, sama ada mahu berniaga online atau apa. Sebab modal sudah habis,”katanya lagi.

Mengakui masih terkejut dan sukar menerima hakikat, Elvyana akui beliau dan suami perlu meneruskan hidup demi menyara dua orang anak yang berusia lima dan tiga tahun termasuk ibunya.

Ekoran suami membantu perniagaan manisannya sebelum ini dan tidak melakukan kerja lain, mereka ‘gulung tikar’ dalam keadaan tiada rancangan lain.

Apa yang diharapkannya agar pandemik ini akan berakhir dengan cepat supaya tidak ramai peniaga akan mengalami nasib sepertinya. – MalaysiaGazette

3 Komen

  1. PBT Mbsa sepatutnya lebih bertoleransi membiarkan orang berniaga tepi jalan demi sesuap rezeki/mangkuk nasi mereka. Yang paling untung pemilik kedai yang berharta hartanah. Bayangkan sewa mahal $3000 sebulan lagipun orang menjual makanan yang cepat luput tarikh bukannya barangan/servis pelanggan. Orang kaya semakin kaya orang miskin pulak semakin miskin. Modal pusingan hangus terbakar. Mana nak cari sebanyak duit itu semula? Selain hanya berniaga makanan, tiada lagi idea lain untuk menjana pendapatan demi kelangsungan hidup menyara keluarga

  2. MBSA kalau bertindak ikut cara yahudi Israel memang menyusahkan rakyat.
    Selagi PH dan Dap didlam sebuah negeri atau kerajaan .Orang melayu akan susah..Mereka membantu tu sbb nak melayu bunuh perniagaan melayu ..mana YB young Sofea yg jadi jurucakap DAP

  3. saya tak nampak ada masalah berniaga tepi jalan tapi cuba tengok sekeliling di mana ada penjual tepi jalan.. lepas berniaga tempat tuh bersepah tak seperti bagaimana sebelum berniaga.. lepas tuh nak salahkan pihak berkuasa tempatan jugak.. lain kali bila orang buat tutup sebelah mata jangan duk cuba pijak kepala orang.. bila orang ambik tindakan mula lah nak kata macam macam..

Comments are closed.