Thiban Subramaniam

KUALA LUMPUR – “Bukan niat untuk sesuka hati menuding jari atau cuba timbulkan isu perkauman namun kebenaran dan kerunsingan pastinya tidak dapat disangkal langsung,”.

Itu kata Naib Ketua Angkatan Pemuda Keadilan Malaysia (AMK), Thiban Subramaniam mengenai kematian A. Ganapathy, yang didakwa dipukul polis dengan paip getah ketika berada dalam tahanan.

Thiban mendakwa hampir 55 peratus kematian yang dikaitkan dengan tahanan polis sejak beberapa tahun kebelakangan ini masih belum nampak terdapat penyelesaian.

“Sudah seperti satu menjadi satu ‘norma’ ada tahanan mati dan kita pula terpaksa bertungkus lumus perjuangkan keadilan kematian-kematian ini, walaupun yang ditahan dan ditangkap ini dikaitkan dengan kejadian jenayah, adakah mereka perlu diperlakukan sebegitu rupa?

“Kita ada undang-undang, adakah mati itu setimpal dengan kesalahan yang dilakukan oleh pesalah itu? Bayangkan apa yang perlu dilalui oleh keluarga yang kehilangan ahli keluarga, darah daging atau keluarga terdekat untuk selama-lamanya?,” katanya sambil menambah polis perlu tampil beri penjelasan berhubung kematian Ganaphaty

Beliau yang mempersoalkan mengapa ramai kaum India mati dalam tahanan polis berkata, Ganapthy bukan satu-satunya contoh itu, malah ada kes yang berkubur begitu sahaja.

Pada 24 Februari, Ganapathy telah ditahan bagi membantu siasatan terhadap seorang adiknya yang dicari polis.

Dia dibebas pada 8 Mac dan dimasukkan dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) Hospital Selayang.

Ibunya, S Thanaletchumy mendakwa anaknya memberitahu bahawa dia dipukul oleh polis dengan menggunakan paip getah.

Mendiang yang bekerja sebagai penjual susu lembu mempunyai masalah buah pinggang dan kakinya perlu dipotong.

Keluarga mendiang mendakwa kesihatannya merosot ketika dalam tahanan polis, mengakibatkan kakinya bengkak dan lebam seolah-olah dipukul.

Thiban mendakwa, masyarakat sudah tidak tahan dengan amalan pilih bulu dan mahukan keadilan dalam semua perkara.

“Bukan sahaja Ganapathy, kisah ‘Abang Burger’ dan penjual kerepok juga, kita perlukan keadilan sewajarnya, kerajaan perlu bertindak kerana rakyat sedang perhatikan anda semua,” ujarnya. -MalaysiaGazette

KDN perlu jawab dakwaan kematian Ganapathy – Sivarraajh