Adib Raop mengalami pendarahan di hidung selepas dilaporkan ditumbuk ketika insiden pergaduhan melibatkan aksi persahabatan skuad Harimau Kumbang menentang Terengganu FC II (TFC II) di Kuala Terengganu baru-baru ini.

KUALA LUMPUR – Kelab Penang FC berharap kecederaan pemain sayap pasukan, Adib Raop tidak se­rius sehingga menyaksikan dirinya perlu berehat terlalu lama memandangkan saingan Liga Malaysia (Liga M) akan bermula tidak lama lagi.

Sebagai rekod, Adib mengalami kecederaan pada mukanya selepas dilaporkan ditumbuk ketika insiden pergaduhan melibatkan aksi persahabatan skuad Harimau Kumbang menentang Terengganu FC II (TFC II) di Kuala Terengganu kelmarin.

Kenyataan Penang FC memberitahu, pihak pengurusan mempertahankan tindakan Adib kerana apa yang dilakukannya adalah untuk meleraikan pergaduhan melibatkan kedua-dua pasukan.

“Tindakan Adib Raof yang cuba meleraikan insiden yang berlaku telah disalah faham sebagai satu bentuk provokasi oleh pemain lawan hingga menyebabkan dia mengalami kecederaan serius pada hidung.

“Kelakuan agresif itu juga nampaknya menyebabkan beberapa pemain-pemain Penang FC hilang kawalan bagi membalas balik tindakan fizikal yang dilakukan oleh pemain lawan.

“Kita berharap melalui ujian imbasan MRI yang akan dijalankan ke atas Adib tidak melibatkan kecederaan serius yang boleh menyebabkan dia tidak dapat bermain dalam mana-mana perlawanan pen­ting dalam tempoh masa yang lama,” kata kenyataan tersebut.

Pengurusan skuad Harimau Kumbang yang dikendalikan oleh Thomas Trucha itu turut menyeru agar barisan pemain lebih bersabar dan menguta­makan keselamatan kendiri pada aksi akan datang.

“Para pemain Penang FC diharapkan agar lebih bersabar dan sentiasa mengutamakan keselamatan diri daripada apa-apa kecederaan yang berbangkit daripada tindakan yang kurang bijaksana daripada mana-mana pihak.

“Apa yang penting, kita berdoa agar Adib dan pemain TFC II, iaitu Ridzuan Razali tidak mengalami kecederaan yang serius akibat insiden berkenaan,” katanya. – MalaysiaGazette