Pengerusi Gabungan Solidariti Anak Selangor (GSAS), Faizal Zakaria ketika merasmikan Tabung Solidariti Bela Jamal di MSekin Wonderland, Sekinchan, hari ini.

SEKINCHAN – Gabungan Solidariti Anak Selangor (GSAS) berjaya mengumpulkan sebanyak RM200,000 sebaik sahaja Tabung Solidariti Bela Jamal dilancarkan kurang 30 minit dalam satu majlis, di sini, hari ini.

Pengerusinya Faizal Zakaria berkata, sambutan yang menggalakkan itu merupakan mesej jelas daripada rakyat bahawa isu yang diperjuangkan Datuk Seri Jamal Md Yunos selama ini sentiasa mendapat sokongan.

“Sambutan yang kita terima hari ini sangat menggalakkan daripada penduduk sekitar P093 Sungai Besar. Setakat ini kita telah dapat kumpul lebih kurang RM200,000 wang tunai dan tiga cek bernilai RM20,000.

“Ini merupakan satu mesej jelas kepada pengundi-pengundi di kawasan ini bahawa perjuangan ini sentiasa disokong. Kita tahu ada usaha dibuat pihak tertentu untuk membisukan suara-suara rakyat.

“Isu arak ini satu sentimen yang dekat dengan hati rakyat, terutamanya orang beragama Islam. Isu air juga merupakan hak asasi manusia yang cuba dinafikan di Selangor secara konstruktif,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Pelancaran Tabung Solidariti Bela Jamal di MSekin Wonderland, Sekinchan, hari ini.

Terdahulu Faizal melancarkan Tabung Solidariti Bela Jamal yang akan digunakan untuk membiayai kes-kes mahkamah yang sedang dihadapi Jamal selaku Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar yang dianggarkan berjumlah kira-kira RM600,000.

Hadir pada majlis pelancaran tabung itu, Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Razlan Mohd Rafii dan Ahli Dewan Negeri Sungai Panjang, Datuk Mohd Imran Tamrin.

Pada 18 September lalu, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok memfailkan notis kebankrapan terhadap Jamal kerana gagal membayar ganti rugi sebanyak RM351,479.45 seperti yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi susulan kemenangannya dalam saman fitnah ke atas sebelum ini.

Notis muflis itu difailkan peguam SN Nair & Partners terhadap Jamal kerana gagal mematuhi keputusan Mahkamah Tinggi dalam saman fitnah yang memerintahkan Jamal membayar sejumlah RM300,000 sebagai ganti rugi dan RM50,000 sebagai kos guaman kepada Teresa.

Sebelum ini, Teresa memfailkan saman fitnah terhadap Jamal pada 6 April 2017, kerana Ketua Komunikasi Barisan Nasional (BN) Selangor itu menuduhnya menyeleweng RM2 juta YAWAS di bawah Kerajaan Negeri Selangor.

Selain Teresa, Jamal juga berhadapan dengan tuntutan Pengerusi Bersih 2.0, Marina Chin Abdullah kerana menentang dan menyekat propaganda Himpunan Haram Bersih sebelum ini.

Dalam pada itu, Faizal mensasarkan kutipan sumbangan itu sehingga RM600,000 dalam tempoh tujuh hari berikutan sumbangan yang menggalakkan pada hari pertama selepas tabung itu dilancarkan.

“Setakat ini kita hanya buat dua program sahaja, kalau ikutkan kita sudah capai 40 peratus daripada jumlah untuk membayar tuntutan kepada kedua-dua pihak ini.

“Untuk mencapai 60 peratus saya yakin kita dapat selesaikan dengan mudah,” katanya.

Tambahnya, NGO itu bercadang untuk menganjurkan majlis makan malam dengan menjual meja kepada orang ramai di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur dengan mensasarkan jualan berjumlah RM1 juta.

“Mungkin Oktober ini atau awal November kita akan buat satu makan malam, kita akan muktamadkan lokasinya Insya-Allah di Kuala Lumpur bagi memudahkan rakan-rakan kita di Selangor dan Wilayah Persekutuan untuk hadir sama.

“Kita cuba sasaran kita RM1 juta dan kita yakin kita akan dapat RM1 juta untuk program tersebut,” katanya lagi. – MalaysiaGazette