Liliwati melihat rumahnya dan empat buah kereta yang musnah dijilat api dalam kebakaran di Taman Angkasa Nuri, Melaka, awal pagi tadi.

ALOR GAJAH – Empat sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas rumah didiami dan empat buah kenderannya musnah dalam kebakaran di Taman Angkasa Nuri, di sini, awal pagi tadi.

Mangsa, Liliwati Kaharudin, 50, berkata, kejadian kira-kira jam 1.40 pagi itu disedari anak perempuannya berusia 20 tahun yang ketika itu sedang melakukan kerja rumah.

“Waktu itu, saya dan seorang lagi anak perempuan berusia 15 tahun sedang nyenyak tidur sebelum tiba-tiba dikejutkan dengan jeritan api oleh anak kedua.

“Sebelum itu, anak ada terbau asap dan mendapati api mula merebak dari bahagian belakang pendingin hawa di tingkat bawah rumah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Tambahnya, dalam keadaan kelam kabut itu, dia yang sedang tidur di tingkat bawah rumah segera keluar untuk memeriksa keadaan.

“Pada masa sama, anak sulung berusia 23 tahun menjerit memanggil adiknya yang sedang tidur di bilik atas sebelum kami empat beranak segera berlari menyelamatkan diri sebelum api marak.

“Awalnya saya cuba juga hendak selamatkan sebuah daripada empat kereta daripada terbakar, namun tingkap kenderaan itu tiba-tiba meletup membuatkan saya berlari ketakutan,” katanya.

Empat sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas rumah didiami dan empat buah kenderannya musnah dalam kebakaran di Taman Angkasa Nuri, Melaka awal pagi tadi.

Tambahnya, empat buah kenderaan milik keluarganya yang musnah dalam kebakaran itu adalah masing-masing sebuah Honda Civic, BMW 3S dan skuter Yamaha NVX 155 yang terbakar 100 peratus, manakala sebuah Honda HRV terbakar 15 peratus.

“Sebelum bomba tiba, jiran-jiran ada cuba bantu padam api namun gagal kerana bahagian bawah rumah sudah hampir 80 peratus terbakar,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Kanan Penguasa Bomba Kanan Zahrul Azha Mokthar berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 1.45 pagi sebelum 10 anggota dikejarkan ke lokasi.

“Setiba di lokasi kita dapati sebuah rumah dua tingkat berkeluasan 22×70 kaki persegi sudah terbakar dan kebakaran berjaya dipadamkan sepenuhnya pada pukul 2.58 pagi,” katanya. – MalaysiaGazette