Elon Musk. foto Twitter

SAN FRANCISCO – Pengasas Tesla, Elon Musk telah dibebaskan daripada salah laku kerana tulisannya di Twitter.

Beliau didakwa telah tweet “pembiayaan dijamin” untuk menjadikan menjadi syarikat pembuat kereta itu menjadi miliknya.

Musk menghadapi pendakwaan mahkamah yang difailkan bagi pihak pemegang saham Tesla yang mendakwaan tweet beliau pada bulan Ogos 2018 itu mengelirukan mereka.

Bagaimanapun, cadangan pembelian AS$72 bilion itu tidak pernah menjadi kenyataan.

Jika juri San Francisco mendapati Musk bertanggungjawab, beliau boleh dikenakan bayaran ganti rugi berbilion dolar.

Sembilan juri mengambil masa kurang dua jam untuk mencapai keputusan mereka pada petang Jumaat.

Musk – yang mahu perbicaraan itu dipindahkan ke Texas, tempat Tesla berpangkalan, dengan alasan beliau tidak boleh mendapatkan perbicaraan yang adil di San Francisco telah mengalu-alukan keputusan itu.

Melalui Twitter, platform media sosial yang dibelinya dengan harga AS$44 bilion pada Oktober lalu, Musk menulis: “Syukurlah, kebijaksanaan rakyat telah berjaya!

“Saya amat menghargai keputusan sebulat suara juri yang memutuskan tidak bersalah dalam kes pengambilalihan persendirian ke atas Tesla 420.”

Tumpuan kepada tuntutan mahkamah ialah tweet Musk pada 7 Ogos 2018: “Saya sedang mempertimbangkan untuk mengambil Tesla secara peribadi pada AS$420. Pembiayaan dijamin.”

Plaintif juga berhujah. Musk telah berbohong apabila dia menulis tweet pada hari itu bahawa “sokongan pelabur disahkan”.

Harga saham melonjak selepas tweet, tetapi jatuh semula dalam beberapa hari kerana jelas perjanjian itu tidak akan berjaya.

Ia menyebabkan pelabur kerugian sehingga AS$12 bilion. – Agensi