BENTONG – Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yakin permohonan kerajaan negeri Pahang untuk membina empat buah masjid akan mendapat pertimbangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau sendiri akan menyampaikan hasrat tersebut yang membabitkan kos sebanyak RM17 juta kepada Anwar secepat mungkin.

“Tentunya Perdana Menteri akan membuat pertimbangan sewajarnya.

“Kalau tak bagi semua, tidaklah tolak (permohonan) semua,” katanya ketika berucap pada Majlis Santunan Ramadan Jabatan Kemajuan Masyarakat Kemas Negeri Pahang di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO menyatakan keyakinan tersebut sebagai reaksi kepada ucapan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdu Wan Ismail yang menyatakan hasrat kerajaan negeri mahu membina empat masjid tersebut.

Empat masjid itu membabitkan Masjid Kariah Kg. Batu 8 Lepar, Pekan; Masjid Kariah Kg. Tebal, Temerloh; Masjid Kariah Kg. Serambi, Pekan; dan Masjid Kariah Kg. Bukit Lada, Kuala Krau, Temerloh.

Sementara itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa Dan Wilayah berkesempatan meraikan hampir 1,500 anak yatim, pelajar tahfiz, asnaf dan masyarakat setempat dalam satu majlis iftar di Masjid Al-Falah, Kampung Lebu, Bentong, Pahang.

Masjid Al-Falah menjadi lokasi kelima daripada 13 negeribagi  Majlis Santunan Kasih Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Program tersebut bermula pada hari kedua Ramadan dengan lokasi pertama di Masjid Batu 8, Gombak Selangor.

Selain merapatkan jalinan ukhwah di antara pihak kementerian dengan masyarakat, Ahmad Zahid turut menyampaikan sumbangan duit raya dan hamper kepada 50 anak yatim.

Turut disampaikan Bantuan Imarah Masjid daripada RISDA kepada tiga buah masjid setempat bernilai RM9 juta sebagai salah satu tanggungjawab sosial agensi itu bagi menampung perbelanjaan masjid dalam mengimarahkan bulan Ramadan.

Sementara itu, Jabatan Kemajuan Orang Asli turut  memberi sumbangan tunai dan hamper raya kepada 10 orang saudara baru daripada masyarakat orang asli Pahang.

KKDW turut menyerahkan bantuan kit peralatan dan kursus ‘Quick Win’ KEMAS kepada 10 peserta dalam bidang jahitan dan masakan dengan jumlah keseluruhan bantuan sebanyak RM20,000 Bagi membantu menjana pendapatan penduduk setempat pada musim perayaan ini. – Malaysiagazette